Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zsályás sütőtök főzelék pirított céklával

Itt az ideje másként gondolni a sütőtökre. A sütőtököt sokan szeretik, de leginkább csak leves formájában fogyasztjuk. Pedig mennyi minden készíthető belőle! Adhatjuk rizottóhoz, süthetjük pitébe. Sőt salátának némi kecskesajttal, nyersen fogyasztva is nagyon finom lesz. De némi zsályával és pirított céklával remek főzeléket is főzhetünk belőle. Itt az ideje másként gondolni a sütőtökre!
2015. október 3.

Hozzávalók

3-4 adag
  • 1 kg sütőtök másfél centisre kockázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbér
  • fél tk só
  • 6 dl alaplé vagy víz
  • 2 dl kókusztej
  • 2 csapott ek étkezési keményítő
  • 1 cikk citrom kifacsart leve
  • 8-10 friss zsályalevél
  • só, bors, chilipor
  • 2 fej céklagumó, másfél centisre kockázva

Elkészítés

A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem vékonyra aprított zsályalevéllel. Ráborítom a kockázott tököt, elkeverem majd felengedem az alaplével.

Sózom, borsozom majd fedő alatt 10-12 perc alatt haraphatóra főzöm. Egy merőkanálnyit kiveszek belőle, pürésítem majd visszakeverem az alaphoz.

A kókusztejet kikeverem a keményítőt és besűrítem vele a főzeléket.Citrom levével ízesítem. Sózom, borsozom, ha kell.

Egy vastag falú serpenyőt forróra hevítek, meglocsolom pár csepp olajjal és 56 friss zsályalevelet pár másodperc alatt ropogósra sütök benne.

Kiveszem, majd a kockázott céklát 5-6 perc alatt megpirítom a fűszeres olajon. Finoman sózom, borsozom. A hatodik-hetedik percben egy-két kanál vizet adok hozzá. Együtt tálalom őket.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Élet a tökfőzeléken túl

Élet a tökfőzeléken túl

Igazi sztárrá válhatna a konyhákban a tökfélék bármelyik tagja, ha sokan nem idegenkednének tőlük zsigerileg. Pedig biztosan állíthatjuk: a tökfőzeléken túl is van élet.
Gyömbéres zöldborsófőzelék

Gyömbéres zöldborsófőzelék

Ennél klasszikusabbak már nem is lehetnénk, zöldborsó is, tükörtojás is, de mégis egy leheletnyivel más. Hogy miben? Eláruljuk.
Tejszínes mángoldfőzelék

Tejszínes mángoldfőzelék

Mángoldot szerencsére már egyre több helyen kaphatunk, ennek ellenére sokan mégsem tudják, mihez kezdjenek vele. Főzhetünk belőle krémlevest, tölthetjük úgy, mint a káposztát, vagy akár a spenóthoz és a sóskához hasonlóan főzeléket is készíthetünk belőle. Íze kicsit kesernyés, enyhén földes ízű, ezért érdemes felhasználás előtt rövid ideig forrázni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!