Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zsályás-gombás rizottó (gluténmentes)

Egy kis odafigyeléssel őrületesen finom vacsorát készíthetünk. Őszi ízek minden mennyiségben!
2015. október 23.

Hozzávalók

2 adag
  • 1 liter zöldségalaplé, átszűrve
  • 2 ek vaj
  • 10 zsályalevél
  • 1 fej sonkahagyma, felaprítva
  • 15 dkg arborio rizs
  • 1 ek száraz vermut
  • só és frissen őrölt bors
  • 30 dkg galambgomba (vagy bármilyen más friss erdei gomba), megtisztívta, nagyobb darabokra vágva
  • 5 dkg parmezán, frissen reszelve

Elkészítés

A zöldséglevest felforrósítjuk.
A vaj felét megolvasztjuk egy serpenyőben, és beletesszük a zsályaleveleket. 2-3 perc alatt ropogósra sütjük, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük és félretesszük.
A visszamaradt vajon 4-5 perc alatt megpirítjuk a felaprított hagymát. Rádobjuk a megmosott, lecsepegtetett rizst, néhány percig kevergetjük. Felöntjük a vermuttal, ezzel is elkeverjük, majd adunk hozzá ½ merőkanál forró zöldséglevest. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és mindig csak akkor adjuk hozzá a következő ½ merőkanál újabb forró levest, ha szinte teljesen elfőtte a rizs – az egész folyamat kb. 15-20 perc folyamatos kevergetést igényel.

Közben egy másik serpenyőben megolvasztjuk a vaj másik felét, és rádobjuk a gombadarabokat. Közepes tűzön, folyamatosan kevergetve 5-6 perc alatt átpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.

A pirított gombát a rizottóra halmozzuk, majd lehúzzuk a tűzről az ételt. Parmezánnal meghintve, a sült zsályalevelekkel megszórva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Túrós csusza (gluténmentes)

Túrós csusza (gluténmentes)

A gluténmentes házi csuszatészta nem ördöngösség – ideális hétvégi program. Érdemes belőle nagyobb adagot csinálni, ha megszárítjuk, jó ideig eltartható.
Mángoldos pite (gluténmentes)

Mángoldos pite (gluténmentes)

Klasszikus provence-i édes-sós pite, és bár kicsit melós, olyan izgalmasan összetett ízű, hogy nyáron illik többször is elkészíteni. A pitetészta persze bármilyen más töltelékkel is megtölthető, és mivel kicsit sem törik, tökéletes piknik-eledel. Persze azt mindenképpen várjuk meg, hogy teljesen kihűljön! Éljen a Tourte de blettes!
Rákóczi túrós (gluténmentes)

Rákóczi túrós (gluténmentes)

A klasszikus recept, újragondolás nélkül, viszont szigorúan gluténmentes verzióban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!