
Zsályás-gombás rizottó (gluténmentes)
Hozzávalók
2 adag- 1 liter zöldségalaplé, átszűrve
- 2 ek vaj
- 10 zsályalevél
- 1 fej sonkahagyma, felaprítva
- 15 dkg arborio rizs
- 1 ek száraz vermut
- só és frissen őrölt bors
- 30 dkg galambgomba (vagy bármilyen más friss erdei gomba), megtisztívta, nagyobb darabokra vágva
- 5 dkg parmezán, frissen reszelve
Elkészítés
A zöldséglevest felforrósítjuk.
A vaj felét megolvasztjuk egy serpenyőben, és beletesszük a zsályaleveleket. 2-3 perc alatt ropogósra sütjük, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük és félretesszük.
A visszamaradt vajon 4-5 perc alatt megpirítjuk a felaprított hagymát. Rádobjuk a megmosott, lecsepegtetett rizst, néhány percig kevergetjük. Felöntjük a vermuttal, ezzel is elkeverjük, majd adunk hozzá ½ merőkanál forró zöldséglevest. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és mindig csak akkor adjuk hozzá a következő ½ merőkanál újabb forró levest, ha szinte teljesen elfőtte a rizs – az egész folyamat kb. 15-20 perc folyamatos kevergetést igényel.
Közben egy másik serpenyőben megolvasztjuk a vaj másik felét, és rádobjuk a gombadarabokat. Közepes tűzön, folyamatosan kevergetve 5-6 perc alatt átpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.
A pirított gombát a rizottóra halmozzuk, majd lehúzzuk a tűzről az ételt. Parmezánnal meghintve, a sült zsályalevelekkel megszórva tálaljuk.
