
Zöldségpakora (gluténmentes)
Hozzávalók
4 adag- A tésztához:
- 10 dkg csicseriborsóliszt
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 1½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 1 csipet cayenne bors
- ½ teáskanál őrölt kurkuma
- 2 dl víz
- A zöldségekhez:
- ½ kg karfiol, rózsákra szedve
- 1 nagy fej vöröshagyma
- ½ kg sárgarépa, megtisztítva és ½ cm vastag hasábokra szelve
- a sütéshez napraforgóolaj
Elkészítés
A lisztet, a keményítőt, a sütőport, a sót és a fűszereket összekeverjük, majd hozzáöntjük a vizet. A tésztát legalább 1 órán át állni hagyjuk.
A karfiolt és a répát gőz fölött kb. 4 perc alatt roppanósra pároljuk, majd kihűtjük, és leszárítjuk.
A vöröshagymát fél centis karikákra vágjuk.
A sütéshez egy nagy serpenyőben vagy fritőzben olajat melegítünk. Fontos, hogy nagyon forró legyen, mert különben túl sokat olajat szív magába a tészta – kb. 190 fokosnak kell lennie. Ezt olajhőmérővel ellenőrizzük, vagy a kenyérkocka-teszttel: ha a beledobott kis kocka 20 másodperc alatt aranybarnára sül, jó a hőmérséklet.
A párolt zöldségeket és a hagymakarikákat sorban a tésztába mártjuk, és szűrőkanállal az olajba eresztjük. Kb. 1 perc alatt megsülnek.
Papírtörlős tálcára szedjük, és a sóval, borssal, valamint kevés citromlével ízesített joghurttal tálaljuk.
