Zöldséges lencsesaláta

Hozzávalók
- 20 dkg beluga lencse
- alaplé
- 1 db nagyobb sárgarépa
- fél zeller
- fél karalábé
- petrezselyem
- borsikafű
- babérlevél
- 10 dkg szalonna
- borecet
- kevés cukor
- olívaolaj
- szemes bors
Elkészítés
A beluga lencsét tegyük fel sima vízben főni, és az első forrást követően, a levet öntsük le róla. Majd jöhet rá az alaplé, amit fűszerezhetünk petrezselyemzöld szárával, babérlevéllel és teatojásba pakolt szemes borssal. Ez utóbbi hiányában őrölt bors is megteszi.
Figyeljük, hogy a lencse ne főjön szét, viszonylag hamar elkészül. Szűrjük le
A zöldségeket, sárgarépa, zeller és karalábé, megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
Egy forró serpenyőbe öntsünk kevés olívaolajat, ebben piríthatjuk meg a gyökérzöldségeket. Ha kaptak egy kis színt, sózzuk meg. Öntsük rá a borecetet és szórjuk meg kevés cukorral.
Adjuk hozzá a megfőtt lencsét és szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel és borsikafűvel.
Tegyük hűtőbe és hagyjuk kihűlni.
Közben az apró kockára vágott szalonnát egy másik serpenyőben, kevés zsiradékon süssük ki.
Tálaláskor a hideg zöldséges lencsesalátát szórjuk meg a pirított szalonnával.
