Zöldfűszeres csirkemell vajmártással

Hozzávalók
- 70 dkg csirkemellfilé
- bazsalikom
- zsálya
- 2 dl olívaolaj
- citrombors
- 2 sárgarépa
- fél zellergyökér
- 2 paszternák
- 1 cukkini
- 20 dkg friss spenót
- 2 ek vaj
- himalája só
- 1 tk mustár
- 2 tk akácméz
- 10 dkg panko morzsa
- szárított zöldfűszerek
- Vajmártás:
- 22 dkg vaj
- póréhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 dl tejszín
- só
Elkészítés
Tanyasi csirkemell
Először elkészítjük a csirkemell pácát, ettől lesz a hús szaftos: 4-5 levél friss zsályát és bazsalikomot beáztatunk olívaolajba, és ebbe forgatjuk a filéket. Legkevesebb fél órát állni hagyjuk.
Sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, és közvetlenül sütés előtt sózzuk csak be.
A bepácolt csirkemelleket besózzuk és megszórjuk egy kevés citromborssal. Egy szárazon felforrósított serpenyőben mindkét oldalát kérgesítjük. Ezután a 180 fokra előmelegített sütőben 6 percig sütjük (vastagabb mell esetében természetesen hosszabb lesz a sütési idő).
A mustárt és a mézet összekeverjük és egy ecset segítségével bekenegetjük vele a csirkemelleket.
A szárított zöldfűszereket elkeverjük a fehér morzsával, és meghempergetjük benne a ragacsos csirkemelleket.
Vajmártás
A fehérbort a finomra aprított póréhagymával visszaforraljuk a felére. Hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, és besűrítjük.
Zöldségköret
A gyökérzöldségeket (sárgarépa, paszternák, zeller) 4 cm-es hasábokra vágjuk, és nagyon kevés vízben, vagy gőzben roppanósra pároljuk.
A cukkinit meghámozzuk és hasábokra vágjuk. Ha nagyobb vagy már állt pár napot a hűtőszekrényeben, érdemes a magját kikaparni, így nem lesz kesernyés. A spenótot többször átöblítve, alaposan átmossuk.
A spenótot és a cukkinit az, előzőleg megpárolt gyökérzöldségekkel együtt olívaolaj és vaj keverékén megfuttatjuk. Sózzuk és megszórjuk citromborssal.
