Zöldborsókrémleves

Hozzávalók
6-8 adag- 1 kg zöldborsó kiszemezve (+ a héja)
- (télen fagyasztott zöldborsóból is készülhet)
- 4 dkg vaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 liter alaplé
- 1 nagy csokor petrezselyem
- olívaolaj
- Levesgyöngy:
- 6 dkg liszt
- 3 tojás
- 2 ek tej
- napraforgóolaj
Elkészítés
Kevés vajon megdinszteljük a felkarikázott újhagymát.
Amikor a hagyma már félig megpuhult hozzáadjuk a frissen pucolt zöldborsót és felöntjük alaplével.
Alaplevet a néhány szál petrezselyemmel a zöldborsó héjából is főzhetünk.
15 percig főzzük, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Fontos, hogy nem kell sokáig pürésíteni, maradjon inkább darabos, mert, ha túlpürésítjük, akkor kesernyés ízt kaphat a zöldborsó.
Forrón, levesgyönggyel megszórva tálaljuk.
Ropogós levesgyöngy
Összekeverjük a tojásokat a liszttel, tejjel és egy csipet sóval, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk.
A tésztát egy nagy lyukú reszelőn át csorgatjuk a forró olajjal teli serpenyőbe, így kis ropogós levesgyöngyöket kapunk.
Az aranybarnára sütött gyöngyöket a forró krémlevessel tálaljuk.