
Zabos sütőtök pite
Az ősz egyik legnépszerűbb alapanyaga vitathatatlanul a sütőtök. A belőle készült pitével pedig még azoknak a szívéhez is közelebb kerül ez a karotinoidokban gazdag alapanyag, akik önmagában fogyasztva nem szívesen ennék meg, ennek az édes fűszeres íznek viszont nem tudnak ellenállni.
Hozzávalók
20 cm-es piteformához- 150 g zabpehelyliszt
- 2 tojás
- 100 g krémes natúr joghurt
- 125 g eritrit
- 600 g sütőtök
- 20 g vaníliás pudingpor
- mézeskalács fűszerkeverék
- fahéj
- kókuszolaj
Elkészítés
A sütőtököt vágjuk fel egyenlő darabokra, és 200°C-ra felmelegített sütőben süssük puhára kb. 20-25 perc alatt.
A pite tésztájához keverjük össze a zablisztet 25 g eritrittel, egy egész tojással és a joghurt felével. Jól gyúrható tésztát kell kapnunk, amit nyújtás előtt pihentessünk 15 percig a hűtőben.
A töltelékhez egy turmixgépben keverjük össze a megsült sütőtök puha húsát 1 tojással, a maradék joghurttal, 100 g eritrittel, a vaníliás pudingporral, ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverékkel és egy kis plusz fahéjjal. Kevés víz hozzáadásával turmixoljuk sűrű krémes masszává az egészet.
A sütőt melegítsük elő légkeveréssel 190°C-ra.
Vegyük elő a pihentetett tésztát a hűtőből, és egy kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk kb. fél cm vastagságú körré. A piteformát kenjük meg vékonyan kókuszolajjal és óvatosan nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a széleinél kicsit lógjon túl. Ezután töltsük meg a sütőtökös krémmel szép egyenletesen, végül hajtogassuk be a lelógó széleket. A maradék tésztából díszítést és vághatunk a sütemény tetejére.
Tegyük a formát az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 25-30 percig.
