Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zabos sütőtök pite

Ennek az édes, fűszeres íznek nem lehet ellenállni...
2016. October 10.

Az ősz egyik legnépszerűbb alapanyaga vitathatatlanul a sütőtök. A belőle készült pitével pedig még azoknak a szívéhez is közelebb kerül ez a karotinoidokban gazdag alapanyag, akik önmagában fogyasztva nem szívesen ennék meg, ennek az édes fűszeres íznek viszont nem tudnak ellenállni.

Hozzávalók

20 cm-es piteformához
  • 150 g zabpehelyliszt
  • 2 tojás
  • 100 g krémes natúr joghurt
  • 125 g eritrit
  • 600 g sütőtök
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • fahéj
  • kókuszolaj

Elkészítés

A sütőtököt vágjuk fel egyenlő darabokra, és 200°C-ra felmelegített sütőben süssük puhára kb. 20-25 perc alatt.

A pite tésztájához keverjük össze a zablisztet 25 g eritrittel, egy egész tojással és a joghurt felével. Jól gyúrható tésztát kell kapnunk, amit nyújtás előtt pihentessünk 15 percig a hűtőben.

A töltelékhez egy turmixgépben keverjük össze a megsült sütőtök puha húsát 1 tojással, a maradék joghurttal, 100 g eritrittel, a vaníliás pudingporral, ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverékkel és egy kis plusz fahéjjal. Kevés víz hozzáadásával turmixoljuk sűrű krémes masszává az egészet.

A sütőt melegítsük elő légkeveréssel 190°C-ra.

Vegyük elő a pihentetett tésztát a hűtőből, és egy kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk kb. fél cm vastagságú körré. A piteformát kenjük meg vékonyan kókuszolajjal és óvatosan nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a széleinél kicsit lógjon túl. Ezután töltsük meg a sütőtökös krémmel szép egyenletesen, végül hajtogassuk be a lelógó széleket. A maradék tésztából díszítést és vághatunk a sütemény tetejére.

Tegyük a formát az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 25-30 percig.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Gökler Krisztina

Gökler Krisztina receptje

Szerkesztőink kedvencei

Fügés, ricottás pite

Fügés, ricottás pite

A mézédes füge némi vaníliával fűszerezve teszi ellenállhatatlanná ezt az őszi pitét, ráadásul a túlérett fügéket is nagyon jól fel lehet használni benne.
Fordított paradicsomos pite

Fordított paradicsomos pite

A tarte tatint sós változata, napérlelte paradicsommal és házi készítésű tésztával. Grillezett húsok, halak, sajtok mellé köretként, de akár magában is tökéletes fogás.
Mángoldos pite (gluténmentes)

Mángoldos pite (gluténmentes)

Klasszikus provence-i édes-sós pite, és bár kicsit melós, olyan izgalmasan összetett ízű, hogy nyáron illik többször is elkészíteni. A pitetészta persze bármilyen más töltelékkel is megtölthető, és mivel kicsit sem törik, tökéletes piknik-eledel. Persze azt mindenképpen várjuk meg, hogy teljesen kihűljön! Éljen a Tourte de blettes!

Napi ajánlatunk

Top videók