
Vöröslencsés bulgurfasírt
Sokszor szoktam salátát ebédelni vagy vacsorázni. Persze ne gondoljátok, hogy csak jégsaláta levelek kerülnek a tányéromra, a zöldségeket általában felturbózom, például finom fasírtokkal. Mutatom is az egyik kedvencem.
Hozzávalók
7-8 darabhoz- 7 dkg vöröslencse
- 8 dkg bulgur
- 1 tojás
- 1 csapott teáskanál curry fűszer
- só
- 3 evőkanál szezámmag
- 3-4 evőkanál zabpehely
- kevés olívaolaj a sütéshez
Elkészítés
A vöröslencsét és a bulgurt külön-külön lábasban, kevés sós vízben puhára főzzük (egyiket sem szükséges beáztatni, csak öblítsük át főzés előtt). Amikor elkészültek, a felesleges vizet leöntjük róluk (ha maradt), a vöröslencsét villával összetörjük, összekeverjük a bulgurral, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.
Hozzákeverjük a tojást, a fűszereket és a szezámmagot. Most következik a zabpehely, először kb. 3 evőkanállal keverünk a masszához, majd hagyjuk 10 percet állni. Ezalatt a zab jól megszívja magát. Ezután kipróbáljuk az állagát: nedves kézzel lapos fasírtot formázunk belőle. Éppen össze kell állnia, ne legyen túl sűrű a massza! Ha szétesik, jöhet bele még egy kevés zabpehely.
A megformázott fasírtokat felhevített serpenyőben, kevés olajon átsütjük. Jól süssük át az egyik oldalukat, majd lapáttal óvatosan alányúlva fordítsuk meg, így biztosan nem esnek szét. Salátákhoz vagy köretnek is nagyon finom.