Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vöröslencsefőzelék baconnel, római köményes lepénykékkel

Mindig tartok otthon egy zacskó vöröslencsét. Finom és tápláló, ráadásul gyors megoldás: mivel nincs szükség előzetes beáztatásra, egy-egy rohanós napon is előkaphatom. Két módon szeretem a legjobban: paradicsomosan, sok-sok kakukkfűvel és zsályával, vagy curryvel és gyömbérrel.
2017. november 22.

Hozzávalók

4 személyre
  • A főzelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál currypor (korma curryt használtam)
  • 2 cm friss gyömbér lereszelve
  • 40 dkg vöröslencse
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
  • A lepényekhez és a tálaláshoz:
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet tört/őrölt római kömény
  • só, őrölt fekete bors
  • kevés olaj a sütéshez
  • 4 csík bacon
  • aprított petrezselyemzöld

Elkészítés

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a curryt és a lereszelt gyömbért, átforgatjuk, majd hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét. Kissé összepirítjuk, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel vagy zöldségalaplével. Sózzuk, borsozzuk.

Felforraljuk, majd közepes lángon, folyamatos vízpótlással puhára főzzük a lencsét. Mikor megpuhult, a keményítőt kikeverjük egy kevés hideg vízzel, a lábasba csorgatjuk, és kevergetve besűrítjük a főzeléket.

Amíg fő a lencse, elkészítjük a lepényeket. A tojást kikeverjük a tejjel, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, római köménnyel, sóval és borssal fűszerezzük. Kevés olajon kis lepénykéket sütünk (ha sietünk, természetesen készíthetünk 2-3 nagy lepényt is, amit felcikkezve tálalunk). A baconcsíkokat forró serpenyőben ropogósra sütjük.

A kész főzeléket a baconcsíkokkal és a lepénykékkel tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel díszítjük.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.