
Virslis batyu
Ehhez a sós sütihez semmiféle főző- vagy sütőtudomány nem szükséges, mégis szuper jó lesz a végeredmény. Egyetlen titka van: a gombát erős lángon pirítsátok (ne pároljátok) és a spenót se engedjen levet sütés közben. Minden más megy automatikusan, a vendégeitek pedig garantáltan meg lesznek elégedve.
Hozzávalók
4 személyre- 1 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bébispenót
- só, reszelt szerecsendió
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csomag sütőpapírra feltekert, konyhakész leveles tészta (27,5 dkg)
- 6 szál frankfurti virsli
- 5 dkg tetszőleges sajt (trappista, füstölt, edami…)
- kevés tojás a kenéshez
Elkészítés
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felszeletelt gombát folyamatosan kevergetve, rázogatva pirítani kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd a bébispenótot. Sóval és szerecsendióval fűszerezzük, majd már csak addig sütjük, amíg a levelek összeesnek. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és összekeverjük 2 evőkanál zsemlemorzsával. (Ha mégis engedett levet a zöldség, szűrőbe téve óvatosan kinyomkodjuk, majd csak ezt követően keverjük össze a morzsával.)
A leveles tésztát kitekerjük úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen felénk. Gondolatban 3 egyenlő függőleges sávra osztjuk, a középsőt beszórjuk a többi morzsával. Erre tesszük a virsliket (ha műbelesek, ezeket először távolítsuk el), én 4-et tettem egymás mellé, a maradék kettőt pedig feldaraboltam, és kitöltöttem velük a hézagokat. A virslire jöhet a spenótos gomba, a tetejére pedig a lereszelt vagy vékony szeletekre vágott sajt. A tésztadarabokat mind a 4 oldalról ráhajtjuk a töltelékre (először a két rövidebbet, majd két oldalról a nagyokat), és alaposan megszurkáljuk villával. Tetejét lekenjük egy kevés felvert tojással.
A batyut sütőpapírral együtt tepsibe helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük (25-30 perc). Szeletelés előtt 10 percet pihentetjük.