
Villámgyors pórés-gombás rétes levelestésztából
Ha épp csak fél órám van a váratlan vendégek érkezéséig, általában az előhűtött leveles tésztát hívom segítségül. Tölthető édesen vagy sósan, a különböző töltelékek a hűtőben fellelhető maradékok felhasználására is tökéletesek.
Hozzávalók
4 főre- 1 + 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db póréhagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 2 kis ág oregano
- só, őrölt fekete bors
- 1 db előhűtött leveles tészta (kb. 25 dkg)
- 4 evőkanál búzadara
- 1 db tojás a kenéshez
- 3 evőkanál szezámmag
- 1 csokor újhagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db sárga kaliforniai paprika
Elkészítés
1. A töltelékhez egy nagy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olívaolajat, majd a megtisztított, felkarikázott póréhagymát párolni kezdjük rajta. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott gombát, kevergetve összepirítjuk. Ízesítjük az oregano lecsipkedett leveleivel, sóval és borssal, majd a ragut puhára főzzük.
2. A leveles tésztát kitekerjük, és a sütőpapírral együtt sütőlemezre helyezzük. Egyenletesen beszórjuk a búzadarával, majd a közepére kanalazzuk a tölteléket. Eloszlatjuk, hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük a tésztát, tetejét megkenjük enyhén felvert tojással, végül megszórjuk szezámmaggal. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
3. Közben a maradék olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rászórjuk a felkarikázott újhagymát és a kétféle megmosott, felkockázott kaliforniai paprikát. Kevés sóval és borssal ízesítjük, majd roppanósra sütjük.
4. A kész rétest pár percig pihentetjük, ezt követően felszeleteljük. A sült zöldségekkel tálaljuk.
