
Vigyázz! Robban!
Hozzávalók
- 5 marék aszalt gyümölcs vegyesen (amit én használtam: aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt vörösáfonya, aszalt cigánymeggy és mazsola - mind a biopiacról, mert a bolti többségében tartalmaz cukrot, kén-dioxidot, antioxidánsokat, tartósítószert, stb.)
- 1 marék hántolatlan mandula
- 2 nagyobb, ropogós, savanyú alma
- 1 zacskó kókuszreszelék
- igény szerint lehet fokozni a hatást egy csipet őrölt fahéjjal és/vagy szegfűszeggel esetleg felnőtteknek 2ek mazsolaborral (vagy aszúborral, esetleg Marsala borral) és/vagy egy csipet szegfűborssal
Elkészítés
Vitaminbomba egy kis uzsonnás dobozban. Apró kis golyók tele jótékony összetevőkkel, ásványi anyaggal, hasznos kalóriával, életerővel és ízzel. De vegyük csak sorba: az alma önmagában rendkívül egészséges – ezt mindenki tudja. “An apple a day keeps the doctor away” – tartja az eredetileg wales-i mondás, ami az alma egészségmegőrző szerepére utal az étrendünkben. Arról nem is beszélve, hogy a megemésztése több energiát igényel, mint amennyi kalória van benne. A fogyókúrázók legjobb barátja! Szinte nincs diéta alma nélkül. Aztán: a mandula a vegák “hero food”-ja, azaz az étel, amiben a legkomolyabb az együttállás a sok hasznos vitamin, ásványi anyag, fehérje, egyszeresen telítetlen növényi zsír, és a többi tekintetében. De ha még ez nem volna elég: hogy az aszalt gyümölcsöknek milyen sok kedvező élettani hatása van, azt felsorolni is nehéz. Azért teszek rá egy kísérletet. A szárított gyümölcsök a főzött, eltett társaikkal szemben, mivel hőkezelésen nem esnek át, roskadoznak az olyan vitaminoktól, mint az A, B1, B2, B3, B6, és az olyan ásványi anyagoktól, mint a kalcium, vas, magnézium, kálium, nátrium, réz és mangán, de még sorolhatnám. Mivel “koncentrált” gyümölcsök, koncentráltan tartalmazzák friss elődeik minden jóságát, ezzel pedig segítenek megelőzni többféle rákot, a magas koleszterint, a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségeket, etc. Mind az aszalt gyümölcsök, mind az alma komoly antioxidánsként vannak számon tartva, azaz fogyasztásuk segít a szervezetnek megkötni a szabadgyököket, ezáltal lassítja az öregedést.
Az almákat meghámozom, felkockázom, és nemes egyszerűséggel az összes többi hozzávalóval együtt – kivéve a kókuszpelyheket – egy robotgépben összedarálom. A darabos masszából kis golyókat formázok, és meggörgetem őket a kókuszreszelékben. Műanyag dobozban hetekig (!!!) eláll. Szurkákkal tálalom, amikor tálalom. Nem hiszem, hogy létezik ennél egészségesebb és egyszerűbben elkészíthető nass gyerekeknek… és felnőtteknek egyaránt! Ha már édesség, tegyünk jót a gyerekeinkkel és magunkkal! Iskolakezdéshez ideális!
