
Vegán zabos mézes
Méz és tojás nélkül valódi mézeskalács élményt persze nem könnyű elérni, de ha szeretnénk teljesen vegán vagy diétabarát változatot készíteni, akkor érdemes megpróbálkozni ezzel a recepttel.
Hozzávalók
egy nagy tepsihez- 27 dkg zabpehelyliszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 ek. őrölt fahéj
- 1,5 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
- 6 dkg kókuszolaj
- 8 dkg mandulavaj
- 6 dkg eritrit
- 7 dkg juharszirup
- kakaóbab töret (díszítésnek)
Elkészítés
Külön összekeverjük a nedves és a száraz hozzávalókat. A zablisztet a szódabikarbónával, a fahéjjal, a fűszerkeverékkel és a sóval keverjük össze, a kókuszolajat pedig a mandulavajjal és az édesítőkkel. Végül elegyítjük a hozzávalókat, és tésztává gyúrjuk.
A tésztát legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük, majd lisztezett felületen 5-6 mm vastagra nyújtjuk.
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra légkeveréssel.
Tetszés szerint formázzuk különböző kiszúró formákkal, kakaóbab törettel díszítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, mert friss állapotában még nagyon törékeny a tészta. Hidegen, ropogósan fogyasztjuk.