
Vegán hajdinarizottó
November 1-jén szerte a világon a vegánságot ünneplik. Nem, nem szeretnék meggyőzni senkit – főleg, hogy én sem vagyok vegán –, csupán mutatok nektek egy olyan finom ételt, amiből egyáltalán nem hiányzik semmi állati eredetű hozzávaló. Sőt, extra alapanyagok sincsenek benne és még olcsó is.
Ahogy látjátok a receptben, ázsiai wok fűszerkeveréket tettem az ételbe. A fűszerezés nyugodtan megváltoztatható, de ajánlom, hogy karakteres ízeket használjatok. Az én fűszerkeverékem alapja a római kömény, amely csodásan feldobja ezt az egyszerű fogást.
Hozzávalók
2 nagy vagy 4 köret mennyiségű adaghoz- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg hajdina
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg kelbimbó
- só
- 1 teáskanál ázsiai wok fűszerkeverék
- 2 nagy marék spenótlevél
- 10 dkg koktélparadicsom
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított újhagyma felkarikázott fehér részét, valamint a megpucolt, apróra vágott fokhagymát párolni kezdjük rajta. Jöhet rá a hajdina, kevergetve, magas lángon megpirítjuk, majd a megpucolt, felkarikázott sárgarépát és a külső leveleitől, szárától megszabadított, kettévágott kelbimbót is hozzászórjuk. Folytatjuk a pirítást, így lesz az ételünk igazán ízes.
Közben magunk mellé készítünk kb. 6 dl meleg vizet vagy zöldségalaplevet. Pirítás után a serpenyőbe öntünk belőle 1 dl-t, és alacsonyabb lángon főzni kezdjük a hozzávalókat. Hozzáadjuk a fűszereket. Ha a folyadék felszívódott, újabb 1 dl-t öntünk a serpenyőbe, egészen addig, amíg a kemény zöldségek és a hajdina is megpirul. Ekkor beleszórjuk a megmosott bébispenótot, és már csak addig főzzük, amíg a levelek összeesnek.
A paradicsomot megmossuk, cikkekre vágjuk. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, beleforgatjuk a paradicsomcikkeket. A kész ételt felcsíkozott újhagymazölddel meghintve tálaljuk.