Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vegán hajdinarizottó

November 1-je a veganizmus világnapja
2018. november 1.

November 1-jén szerte a világon a vegánságot ünneplik. Nem, nem szeretnék meggyőzni senkit – főleg, hogy én sem vagyok vegán –, csupán mutatok nektek egy olyan finom ételt, amiből egyáltalán nem hiányzik semmi állati eredetű hozzávaló. Sőt, extra alapanyagok sincsenek benne és még olcsó is.

Ahogy látjátok a receptben, ázsiai wok fűszerkeveréket tettem az ételbe. A fűszerezés nyugodtan megváltoztatható, de ajánlom, hogy karakteres ízeket használjatok. Az én fűszerkeverékem alapja a római kömény, amely csodásan feldobja ezt az egyszerű fogást.

Hozzávalók

2 nagy vagy 4 köret mennyiségű adaghoz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg hajdina
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg kelbimbó

  • 1 teáskanál ázsiai wok fűszerkeverék
  • 2 nagy marék spenótlevél
  • 10 dkg koktélparadicsom

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított újhagyma felkarikázott fehér részét, valamint a megpucolt, apróra vágott fokhagymát párolni kezdjük rajta. Jöhet rá a hajdina, kevergetve, magas lángon megpirítjuk, majd a megpucolt, felkarikázott sárgarépát és a külső leveleitől, szárától megszabadított, kettévágott kelbimbót is hozzászórjuk. Folytatjuk a pirítást, így lesz az ételünk igazán ízes.

Közben magunk mellé készítünk kb. 6 dl meleg vizet vagy zöldségalaplevet. Pirítás után a serpenyőbe öntünk belőle 1 dl-t, és alacsonyabb lángon főzni kezdjük a hozzávalókat. Hozzáadjuk a fűszereket. Ha a folyadék felszívódott, újabb 1 dl-t öntünk a serpenyőbe, egészen addig, amíg a kemény zöldségek és a hajdina is megpirul. Ekkor beleszórjuk a megmosott bébispenótot, és már csak addig főzzük, amíg a levelek összeesnek.

A paradicsomot megmossuk, cikkekre vágjuk. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, beleforgatjuk a paradicsomcikkeket. A kész ételt felcsíkozott újhagymazölddel meghintve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tejszínes póréhagyma-krémleves Ammerländer Maasdamer sajttal

Tejszínes póréhagyma-krémleves Ammerländer Maasdamer sajttal

A borongós, hűvös őszi idő egyik legjobb ellenszere, ha készítünk egy jó adag forró, krémes levest. Finom, laktató, átmelegít. Kell ennél több egy fázós estén?
Tepsis karaj póréval, fetával és baconnel

Tepsis karaj póréval, fetával és baconnel

Szaftos hús, szaftos krumpli...

Áfonyás-citromos sütemény

Nem két perc a ráfordított idő, ám mégis megéri elkészíteni ezt a habos-krémes finomságot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!