Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vargabéles gyümölcsökkel

Adásban volt: 2014. szeptember 4.
A recepthez tartozó videó
A klasszikus magyar desszert gyümölcsökkel körítve.
2016. július 12.

Hozzávalók

10-12 adag
  • 1 csomag réteslap
  • 10 dkg vaj
  • 30-50 dkg cérnametélt
  • 1 kg túró
  • 3-5 dl tejföl
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 citrom
  • 10 dkg mazsola
  • 1 vaníliarúd
  • Szirupos sárgabarack:
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • cukor
  • víz
  • citrom
  • Marinált bogyós gyümölcsök:
  • 1 doboz szeder
  • 1 doboz ribizli
  • 1 doboz áfonya
  • cukor illetve méz
  • zöld citrom

Elkészítés

Egy nagy edényben összekeverjük a túrót a cukorral, a tojássárgájával, egy csipet sóval, a tejföllel, a vaníliarúd belsejével, az aszalt sárgabarackkal, a mazsolával és 2 citrom lereszelt héjával.
Forró, lobogó, sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük a cérnametéltet, majd leszűrjük, és a túrós töltelékhez öntjük. Alaposan összekeverjük.
Egy másik edényben habbá verjük a tojásfehérjéket, és a végén hozzáadunk egy kevés cukrot.
A felvert fehérje 1/3-át alaposan belekeverjük a töltelékbe, majd a fennmaradó részt óvatosan beleforgatjuk a mazsolás-tejfölös túróba.

Amikor ezzel elkészültünk, elkezdhetjük a vargabéles összeállítását.
Ehhez szükséges egy méretes, magas falú tepsi, aminek az alját kikenjük olvasztott vajjal, majd erre fektetünk egy szintén vajjal átkent vékony réteslapot (3 réteg).
Erre ráöntjük az összes tölteléket, majd szépen elegyengetjük. A tetejét lefedjük egy szintén olvasztott vajjal átkent vékony réteg réteslappal (3 réteg), majd átkenjük vajjal és tojássárgájával.
Betesszük a 170 C fokra előmelegített sütőbe, és 40 perc alatt készre sütjük. (fontos: ha túl hamar megpirul a teteje,  fedjük le egy darab alufóliával, majd a végén pár percig még süssük nélküle, így finom ropogós marad a felső réteslap)

Szirupos sárgabarack

Egy kevés cukros vizet összeforralunk, hozzáadjuk egy citrom levét, majd ebben a szirupban 3-3 percig főzzük a félbevágott, magmentes sárgabarac mindkét oldalát.

Marinált bogyós gyümölcsök

A piros gyümölcsökre egy kevés mézet és zöldcitromlevet öntünk, majd alaposan összekeverjük. Kevés ideig állni hagyjuk, hogy összeérhessen.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Házi ricottás gnocchi mentás zöldborsóval (gluténmentes)

Házi ricottás gnocchi mentás zöldborsóval (gluténmentes)

A boltban kapható gnocchiban legtöbbször búzaliszt van, ezért a gluténérzékeny ezt is magának készíti. Jelen esetben ricottával, mert így lesz habkönnyű és jól kezelhető.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?