Vargabéles gyümölcsökkel

Hozzávalók
10-12 adag- 1 csomag réteslap
- 10 dkg vaj
- 30-50 dkg cérnametélt
- 1 kg túró
- 3-5 dl tejföl
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 2 citrom
- 10 dkg mazsola
- 1 vaníliarúd
- Szirupos sárgabarack:
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- cukor
- víz
- citrom
- Marinált bogyós gyümölcsök:
- 1 doboz szeder
- 1 doboz ribizli
- 1 doboz áfonya
- cukor illetve méz
- zöld citrom
Elkészítés
Egy nagy edényben összekeverjük a túrót a cukorral, a tojássárgájával, egy csipet sóval, a tejföllel, a vaníliarúd belsejével, az aszalt sárgabarackkal, a mazsolával és 2 citrom lereszelt héjával.
Forró, lobogó, sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük a cérnametéltet, majd leszűrjük, és a túrós töltelékhez öntjük. Alaposan összekeverjük.
Egy másik edényben habbá verjük a tojásfehérjéket, és a végén hozzáadunk egy kevés cukrot.
A felvert fehérje 1/3-át alaposan belekeverjük a töltelékbe, majd a fennmaradó részt óvatosan beleforgatjuk a mazsolás-tejfölös túróba.
Amikor ezzel elkészültünk, elkezdhetjük a vargabéles összeállítását.
Ehhez szükséges egy méretes, magas falú tepsi, aminek az alját kikenjük olvasztott vajjal, majd erre fektetünk egy szintén vajjal átkent vékony réteslapot (3 réteg).
Erre ráöntjük az összes tölteléket, majd szépen elegyengetjük. A tetejét lefedjük egy szintén olvasztott vajjal átkent vékony réteg réteslappal (3 réteg), majd átkenjük vajjal és tojássárgájával.
Betesszük a 170 C fokra előmelegített sütőbe, és 40 perc alatt készre sütjük. (fontos: ha túl hamar megpirul a teteje, fedjük le egy darab alufóliával, majd a végén pár percig még süssük nélküle, így finom ropogós marad a felső réteslap)
Szirupos sárgabarack
Egy kevés cukros vizet összeforralunk, hozzáadjuk egy citrom levét, majd ebben a szirupban 3-3 percig főzzük a félbevágott, magmentes sárgabarac mindkét oldalát.
Marinált bogyós gyümölcsök
A piros gyümölcsökre egy kevés mézet és zöldcitromlevet öntünk, majd alaposan összekeverjük. Kevés ideig állni hagyjuk, hogy összeérhessen.