Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vaníliás cupcake, mert szeretem

Szerintünk nincs ezzel egyedül Horvát Sára!
2018. november 10.

Ha van valami, amit a gyerekek kivétel nélkül meg akarnak maguknak vetetni, az a színes, szagos, vicces cupcake, vagyis egy olyan muffin, amelyen valamilyen krém, esetleg más díszítés is van. Lehet, hogy igazából nem finom, lehet, hogy túl gejl a krém, lehet, hogy tele van ételfestékkel, de akkor is kell, és képesek hisztizni a boltban, hogy megkaphassák. Bevallom, én is csodálattal nézem a mindenféle vicces, csillogó vagy színes elemmel díszített krémes süteményeket, de a tapasztalat legtöbbször nem visz arra, hogy meg is kóstoljam. Viszont a gyerekek kedvéért középutas megoldásokat keresve arra jutottam, hogy kis méretű, vagyis mini muffinokat fogok gyártani. Ezekre persze kevesebb krém kerül, de mégsem okoznak csalódást, mert nem csak a tetejükön, hanem a belsejükben is színes cukordísz van. Szerencsére nincs nehéz dolgom, a vaníliás cupcake ugyanis vaníliás muffinból és vaníliás vajas krémből áll.

Hozzávalók

A muffinok darabszáma függ a használt forma méretétől
  • A muffinhoz:
  • 17 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 1 dl tej
  • ½ tk. vaníliakivonat
  • 9 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg színes szórócukor
  • A vajas krémhez:
  • 37 dkg porcukor
  • 22 dkg vaj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1-2 ek. tejszín

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180ºC-ra. Összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót egy tálban, egy másikban pedig a tejet és a vaníliát. A robotgép táljában habosra verjük a vajat a cukorral kb. 4 perc alatt, majd beleütjük a tojást, és ezzel is felhabosítjuk. Lassan keverve, felváltva, 2-3 részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és a vaníliás tejet, majd már csak addig keverjük, amíg épp elkeveredik. Beleszórjuk a színes cukor 2/3-át, és egy spatulával óvatosan összeforgatjuk.

A tésztát muffinpapírral bélelt muffinformába töltögetjük, kb. a lyukak 2/3-áig, majd 15 perc alatt (ha nem mini muffinokat, hanem átlagos méretűeket készítünk, a sütési idő hosszabb!) aranyszínűre sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a vajas krémet: egy robotgéppel krémesre keverjük a vajat a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát és annyi tejszínt, hogy kenhető állagú legyen. Habzsákba töltjük, és a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk. Megszórjuk a maradék szórócukorral, és már ehetjük is!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A chicken noodle soup, vagyis csirkés tésztaleves

A chicken noodle soup, vagyis csirkés tésztaleves

Ez az amerikai csirkeleves többek között attól lesz kicsit más, hogy a csirkét előtte megpirítjuk.
Sült paradicsom tükörtojással

Sült paradicsom tükörtojással

Még mindig tart a paradicsomszezon!
Pancake, ahogy a legjobb

Pancake, ahogy a legjobb

Keverd össze, süsd meg, forrón edd, és élvezd, mert így a legjobb!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.