Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vaníliás, citromos keksz

Adásban volt: 2013. december 9.
A recepthez tartozó videó
Egyszerűen nagyszerű citromos keksz. Mivel félkész állapotban fagyasztható, így a hirtelen betoppanó vendégeket is hamar friss édességgel kínálhatjuk.
2015. november 23.

Hozzávalók

60 darab, 5 cm átmérőjű kekszhez
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál jeges víz
  • kb. 2 dkg pisztácia, durvára vágva
  • 1 kávéskanál citrom esszencia (elhagyható)

Elkészítés

Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat. Gyorsan összedolgozzuk, annyira, hogy a vaj és a liszt borsószemnyi morzsákká álljon össze. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a jeges vizet (és a citromesszenciát, ha használunk), majd tésztává gyúrjuk. Két, kb. 5 cm átmérőjű, 20 cm hosszú hengert formázunk, frissentartó fóliába csomagoljuk. Ennek segítségével még szabályosabbá tudjuk hengergetni. Ezután minimum 30 percre a mélyhűtőbe tesszük, de a tészta nagyon jól fagyasztható, és bármikor elő lehet venni és szeletelve fagyott állapotában süthető. A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A két hengerből 30-30 korongot szeletelünk, majd ezeket sütőpapírral leterített sütőlapra helyezzük, úgy, hogy a korongok között hagyjunk helyett, mert a keksz egy kicsit még terülni fog. A korongok tetejét meghintjük a pisztáciával, és kissé a tésztba nyomkodjuk. 18-20 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

4.5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Áfonyával töltött omlós keksz

Áfonyával töltött omlós keksz

Habkönnyű édesség. Bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!