Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vaníliás, citromos keksz

Adásban volt: 2013. december 9.
A recepthez tartozó videó
Egyszerűen nagyszerű citromos keksz. Mivel félkész állapotban fagyasztható, így a hirtelen betoppanó vendégeket is hamar friss édességgel kínálhatjuk.
2015. november 23.

Hozzávalók

60 darab, 5 cm átmérőjű kekszhez
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál jeges víz
  • kb. 2 dkg pisztácia, durvára vágva
  • 1 kávéskanál citrom esszencia (elhagyható)

Elkészítés

Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat. Gyorsan összedolgozzuk, annyira, hogy a vaj és a liszt borsószemnyi morzsákká álljon össze. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a jeges vizet (és a citromesszenciát, ha használunk), majd tésztává gyúrjuk. Két, kb. 5 cm átmérőjű, 20 cm hosszú hengert formázunk, frissentartó fóliába csomagoljuk. Ennek segítségével még szabályosabbá tudjuk hengergetni. Ezután minimum 30 percre a mélyhűtőbe tesszük, de a tészta nagyon jól fagyasztható, és bármikor elő lehet venni és szeletelve fagyott állapotában süthető. A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A két hengerből 30-30 korongot szeletelünk, majd ezeket sütőpapírral leterített sütőlapra helyezzük, úgy, hogy a korongok között hagyjunk helyett, mert a keksz egy kicsit még terülni fog. A korongok tetejét meghintjük a pisztáciával, és kissé a tésztba nyomkodjuk. 18-20 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

4.5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Áfonyával töltött omlós keksz

Áfonyával töltött omlós keksz

Habkönnyű édesség. Bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!