Vaníliás, citromos keksz

Hozzávalók
60 darab, 5 cm átmérőjű kekszhez- 35 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál só
- 20 dkg hideg vaj, felkockázva
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 citrom reszelt héja
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál jeges víz
- kb. 2 dkg pisztácia, durvára vágva
- 1 kávéskanál citrom esszencia (elhagyható)
Elkészítés
Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat. Gyorsan összedolgozzuk, annyira, hogy a vaj és a liszt borsószemnyi morzsákká álljon össze. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a jeges vizet (és a citromesszenciát, ha használunk), majd tésztává gyúrjuk. Két, kb. 5 cm átmérőjű, 20 cm hosszú hengert formázunk, frissentartó fóliába csomagoljuk. Ennek segítségével még szabályosabbá tudjuk hengergetni. Ezután minimum 30 percre a mélyhűtőbe tesszük, de a tészta nagyon jól fagyasztható, és bármikor elő lehet venni és szeletelve fagyott állapotában süthető. A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A két hengerből 30-30 korongot szeletelünk, majd ezeket sütőpapírral leterített sütőlapra helyezzük, úgy, hogy a korongok között hagyjunk helyett, mert a keksz egy kicsit még terülni fog. A korongok tetejét meghintjük a pisztáciával, és kissé a tésztba nyomkodjuk. 18-20 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.