Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vadas marhasült zsemlegombóccal

Adásban volt: 2016. április 15.
A recepthez tartozó videó
Egy igazi békebeli klasszikus, ahogyan Pataky Péter tanulta nagymamájától: lassan készül, de minden falat aranyat ér.
2016. április 15.

Hozzávalók

  • Vadas marha:
  • 1 kg marhanyak
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db zeller
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek mustár
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek liszt
  • 10 dkg kacsazsír

  • bors
  • 3 db babérlevél
  • 5 db borókabogyó
  • 1 db citrom
  • 1 dl fehérbor
  • Zsemlegombóc:
  • friss élesztő
  • cukor
  • fél dl tej
  • 1 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg lágy vaj
  • 5 dkg kacsazsír
  • 1 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor snidling

Elkészítés

Vadas marhasült

A marhanyakat három, nagyjából egyforma nagyságú darabra vágjuk, besózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal. Egy felforrósított öntöttvas edényben, kevés kacsazsíron lepirítjuk a húsokat, oldalanként 5-6 perc alatt. 
Közben meghámozzuk és rusztikus darabokra vágjuk a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret és a zellert és a hús mellé rakjuk az edénybe. 
Mikor a húst lepirítottuk, mozgassuk át őket úgy, hogy a zöldség kerüljön alulra.
Hozzáadjuk a felkarikázott vöröshagymát, babérlevelet, borókabogyót és a megroppantott fokhagymagerezdeket.
ráöntjük a fehérbor és a húsokat beborítjuk a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnával.

180 fokos sütőben, lefedés nélkül 1,5-2 órát sütjük.
mikor elkészült, kiszedjük a húsokat és fóliával lefedve hagyjuk pihenni őket.

Egy serpenyőben kevés kacsazsírt olvasztunk, cukrot szórunk bele és karamellizáljuk. Közben a babérleveleket és a borókabogyót kiszedjük a zöldségek közül. Majd hozzáadjuk a mustárt és az elkészült karamellt is, és az egészet egy botmixerrel pürésítjük. Pár csepp citrommal és tejföllel ízesíthetjük.

Zsemlegombóc

Az enyhén cukros, langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd egy nagyobb tálban összekeverjük a liszttel, egy tojással, csipet sóval és nagyjából galuska állagúra keverjük. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen minimum fél órát kelesszük.

A felkockázott zsemlét vaj és kacsazsír keverékén, egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, megsózzuk és megszórjuk az apróra vágott snidlinggel és petrezselyemzölddel.
Ha kihűlt, a megkelt tésztához adjuk és beleforgatjuk. két vizezett kanál segítségével kiszaggatjuk a gombócokat és sós, kacsazsíros, forrásban lévő vízben kifőzzük.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vadas főzelék gyökérzöldségekből

Vadas főzelék gyökérzöldségekből

A hideg időszakok visszatérő gondja, hogy lehet a szezonban kapható gyökérzöldségekből új főzeléket varázsolni. Ez a vadas ihletésű variáció kitűnő alternatíva.

Wokban sült marhahúsos egytálétel

Ázsiai wokos vacsora pár perc alatt az asztalon lehet. Nem kell hozzá más, csak kevés marhahús és sok-sok zöldség.
Vörösboros marhapofa

Vörösboros marhapofa

A marhapofa egyrészt nagyon ízletes hús, másrészt míg elkészül - ami hosszú idő ugyan -, hozzá sem kell nyúlnunk. Tehát főzünk, és mégis van egy csomó szabadidőnk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.