Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Újragondolt Hortobágyi húsos palacsinta

Adásban volt: 2014. április 25.
A recepthez tartozó videó
Az igazi klasszikus magyar fogást, a Hortobágyi húsos palacsintát Pataky Péter, a debreceni Ikon étterem séfje gondolta újra, és bárki könnyen elkészítheti otthon is.
2016. január 26.

Hozzávalók

  • 4 salotta hagyma
  • 2 ek étolaj
  • zsíros csirkerészek
  • tanyasi csirke
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 ek pirospaprika
  • 3 dl alaplé
  • só, bors
  • 3 dl tejföl
  • 6 palacsinta
  • tálaláshoz: snidling és petrezselyemolaj

Elkészítés

Először csirkepaprikást készítünk.
Ehhez a zsírosabb csirkebőr darabokat, azaz a csirkehájat kisütjük, a kész tepertőket elropogtatjuk.
Amíg a zsír kisül, addig csirkedarabokat egy forró serpenyőben, kevés olajon alaposan megpirítjuk.
Felaprítjuk a salotta hagymát valamint a zöldpaprikát, és a csirkehájból kisült zsíron megdinszteljük.
Amikor a hagyma már félig megpuhult, felöntjük az alaplével.
Elfőzzük a levet, majd ezt a folyamatot háromszor megismételjük, azaz felöntjük, elfőzzük, újra felöntjük, megint elfőzzük. Ettől lesz jó sűrű, krémes szaftja a pörköltnek.
Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a megsült csirkerészeket és alacsony lángon rotyogtatjuk. A főzés vége felé beledobjuk a felvágott paradicsomot is. 

Közben kisütjük a palacsintákat.

Amikor a pörköltünk elkészült, a csirkedarabokról lefejtjük a húst, rákanalazunk a pörköltszaftból, hogy ne legyen a hús száraz.
Ezután egy folpackot kiterítünk az asztalon és ráhelyezzük a palacsintákat úgy, hogy legyen köztük átfedés.
Megtöltjük az palacsintát a szaftos csirkehússal, majd a fólia segítségével légmentesen, kígyóformájúra feltekerjük.
Fél órára a hűtőbe tesszük.
Ezalatt elkészítjük a mártást.
A leszűrt pörkölt szafthoz hozzákeverjük a házi tejfölt, és habszifonba töltjük.
Ha letelt a 30 perc, kivesszük a palacsintahengert a hűtőből és 6-8 cm széles szeleteket vágunk belőle.
Egy tányérba kinyomjuk a habszifonba töltött szaftot, erre helyezzük a palacsintákat, megszórjuk felaprított snidlinggel és meglocsoljuk petrezselyemolajjal.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lecsós galuska házi debrecenivel

Nagymamáink is főzhették volna, klasszikus alapanyagokból egy tökéletes lecsó.
Mexikói töltött palacsinta (enchiladas)

Mexikói töltött palacsinta (enchiladas)

A mexikóiak sós palacsintája az enchiladas. Ebben a változatban a tortilla fűszeres marharaguval van töltve és pikáns paradicsomszószban sajttal van összesütve.
Vadragu leves

Vadragu leves

A tárkonnyal, citrommal ízesített tartalmas vadragu leves sok zöldséggel, gombával, zöldborsóval készül, és akár főételként is megállja a helyét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!