Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ujjlenyomat keksz

Horvát Sára készült az amerikai PBJ napra, kattintsatok a részletekért!
2019. április 1.

PBJ, azaz „píbídzséj”, peanut butter and jelly. Amikor arra gondolok, hogy itt Amerikában a mogyoróvajat lekvárral eszik, még mindig furcsállom, pedig elég régóta ismerem a tényt. Nekem ez a kettő nagyon nem jön össze, egyedül egy helyzet van, amikor szívesen látom őket együtt: ez a PBJ ujjlenyomat keksz. Minden furcsaságával együtt az egyik kedvenc kekszem. Nem csak egyszerű elkészíteni (olyannyira, hogy gyakorlatilag rábízhatom a gyerekekre), hanem megmagyarázhatatlanul finom is. És mindjárt az is kiderül, miért ujjlenyomat keksz a neve.

Hozzávalók

kb. 24 darabhoz
  • 12 dkg puha vaj
  • 8 ek. mogyoróvaj
  • 10 dkg aranybarna cukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • ½ tk. vaníliakivonat
  • 1 tojás felverve
  • csipet só
  • 22 dkg liszt
  • 6-8 ek. lekvár

Elkészítés

Robotgéppel krémesre keverjük a vajat a mogyoróvajjal és a cukrokkal együtt. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a tojást és a sót, és ezzel is alaposan elkeverjük. A lisztet 2-3 részletben adjuk a tésztához, és addig keverjük, amíg teljesen elvegyül. Letakarjuk, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. A hideg tésztából 1-1 ½ cm átmérőjű golyókat formázunk, és egymástól legalább 1 ½ cm távolságban a tepsibe rendezzük. Minden golyóba belenyomjuk a hüvelykujjunkat, ezzel kissé ki is lapítjuk, valamint lyukat is képezünk a tetején. Ebbe a lyukba ½-1 tk. lekvárt teszünk, majd kb. 12 perc alatt készre sütjük a kekszeket. 5 percig a tepsiben hagyjuk, majd rácson hűtjük ki.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csak klasszikusan – Steak Moutarde

Csak klasszikusan – Steak Moutarde

Van, ami sosem megy ki a divatból.
Sajtos-kekszes csirke. Sajtos-kekszes csirke?

Sajtos-kekszes csirke. Sajtos-kekszes csirke?

Naná! Horvát Sára mutatja is, hogyan készül.
A kihagyhatatlan Meyer citrom

A kihagyhatatlan Meyer citrom

Ebből készítsétek el Horvát Sára csodás vegán citromkrémjét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.