Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tzatzikis tésztasaláta, citromos-joghurtos csirkenyárs és tarja „gyros” pácban

Adásban volt: 2014. június 25.
A recepthez tartozó videó
Egy grillparti bombabiztos menüje lehet ez a görögös ihletésű tzatzikis tésztasaláta és a gyros pácban érlelt tarja, aminek méltó párja a citromos, joghurtos csirkenyárs. Grillre fel!
2016. július 10.

Hozzávalók

  • Tésztasaláta:
  • 25 dkg szarvacskatészta
  • 2 kígyóuborka
  • 1 doboz natúr krémsajt
  • 3 dl joghurt
  • 1 dl kaukázusi kefír
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg pirított mák
  • 1 csokor kapor, finomra aprítva
  • 25 dkg koktélparadicsom

  • bors
  • Citromos, joghurtos csirkenyárs:
  • 50 dkg csirkemell
  • 1,5 dl joghurt
  • fél citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál kurkuma

  • bors
  • Tarja "gyros" pácban:
  • 4 szép szelet tarja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 ág friss kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés

Tésztasaláta:
A tésztát forró, sós, lobogó vízben megfőzzük.
Közben elkészítjük az öntetet: az egyik uborkát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük, kissé kinyomkodjuk.
Hozzákeverjük a natúr krémsajtot, a joghurtot, kefírt, olívaolajat, citromlevet, reszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
Összeforgatjuk a leszűrt főtt tésztával, hozzákeverjük a szárazon megpirított, egész mákot, a finomra aprított kaprot és a negyedekre vágott koktélparadicsomot. Alaposan behűtjük, kifejezetten jót tesz neki, ha néhány órát áll.
Grillhúsok remek körete.

Citromos, joghurtos csirkenyárs:
A pác összes hozzávalóját összekeverjük.
A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk, majd összeforgatjuk a páccal.
Műanyag-, vagy üvegtálba, vagy uzsonnázótasakba tesszük, és legalább 2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Grillezés előtt legalább 2 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
A kockákat bambusznyársra húzzuk (a nyársakat célszerű előre beáztatni). Forró serpenyőben, vagy grillen (páccal együtt) megsütjük.

Tarja “gyros” pácban:
Egy fűszermozsárban pépesre törjük a fokhagymát a sóval.
Hozzáadjuk az olívaolajat és a fűszereket, elkeverjük. A tarját alaposan, egyenletesen bedörzsöljük az olajos fűszerpasztával.
Műanyag-, vagy üvegtálba, vagy uzsonnázótasakba tesszük, és legalább 2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Grillezés előtt legalább 2 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben, vagy grillen megsütjük.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Grillezett csirkemáj petrezselymes vajjal

Grillezett csirkemáj petrezselymes vajjal

A csirkemáj egészséges és finom, ráadásul grillezve pillanatok alatt elkészül.

Tripla paradicsomos tésztasaláta

Egyszerűen elkészíthető tésztából, paradicsomból és zöldfűszerekből összeállított saláta, vendégségre, piknikre is kiváló.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!