
Túrós tészta másképp
Egy kis maradék főtt tészta adta az ötletet, belekevertem az amúgy is készülő túrós krémbe. Laktatóbb lett és szebben vágható, azóta csak így készítem.
Hozzávalók
10 szelethez- 5 dkg tészta (teljes kiőrlésű pennét használtam)
- só
- 20 dkg baconcsík
- 25 dkg félzsíros túró
- 10 dkg tejföl
- só, őrölt fekete bors
- 1 tojás
- tejföl, fűszerpaprika és petrezselyemzöld a tálaláshoz.
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és megvárjuk, hogy egy kicsit kihűljön. Közben a baconcsíkokkal kibélelünk egy őzgerincformát úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. A bacon zsiradéka bőven elegendő, nem szükséges külön kikenni a formát.
A túrót áttörjük, kikeverjük a tejföllel, sóval, borssal és a tojással. Hozzáforgatjuk a főtt tésztát. A masszát a formába kanalazzuk, a baconcsíkok végeit ráhajtogatjuk (biztos, ami biztos, én fogpiszkálóval is megtűzöm).
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percet sütjük. Ezután a formára egy kisebb méretű, sütőpapírral leterített sütőlemezt borítunk, és gyors mozdulattal átfordítjuk. Nagyon könnyen kijön a formából. Mehet vissza a sütőbe még 10-15 percre, ameddig a teteje szépen megpirul. Minimum 15 percet pihentetjük, majd csak ezután szeleteljük fel.
Tejföllel, fűszerpaprikával meghintve és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.