
Túrós-gyümölcsrizses rétes
A legjobb recepteket sokszor a véletlen szüli, most sem volt ez másképp. Volt otthon némi maradék tejberizs és nem túl sok túró, kipróbáltam, hogy milyen lesz együtt, mondanom sem kell, nagyon jól működött. Azóta már direkt a réteshez készítem a tejberizst vagy a gyümölcsrizst.
Hozzávalók
2 rúdhoz- 15 dkg rizs
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- fél biocitrom lereszelt héja
- kb. 5 dl tej
- 25 dkg túró
- 1 nagy konzerv őszibarackbefőtt (kb. 40-45 dkg gyümölcs lecsepegtetve)
- 1 csomag 6 lapos réteslap
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 4 evőkanál búzadara
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
Az átöblített rizst lábasba szórjuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a mazsolát és a citromhéjat. Folyamatosan adagolva hozzá a tejet puhára, sűrűre főzzük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni.
Hozzákeverjük a rizshez az áttört túrót és az alaposan lecsepegtetett, kis kockákra vágott barackot.
Kiterítünk egy réteslapot egy tiszta konyharuhára. Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, és rátesszük a 2. lapot. Erre szintén vaj, majd a 3. lap kerül. A tészta 1/3-ára (a széleket üresen hagyva) búzadarát szórunk. Eloszlatjuk rajta a töltelék felét, a széleket felhajtjuk, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk rétest. Hasonlóan elkészítjük a másik rudat is.
A réteseket sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejüket átkenjük vajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Pihentetés után megszórjuk porcukorral, majd felszeleteljük.
Tipp: A várakozó másik 3 réteslapot takarjuk le éppen benedvesített konyharuhával, hogy felhasználásig ne száradjanak ki. A rétest elkészíthetjük „sima” rizsből, de kerek szeműből még finomabb lesz.