Túrópalacsinta karamellizált erdei gyümölcsszósszal

Hozzávalók
- 25 dkg krémes túró
- 2 tojás
- 5 dkg liszt
- sütőpor
- só
- 5 dkg cukor
- 2 citrom
- fél rúd vanília
- 5 dkg mazsola
- vaj
- 1 pohár tejföl
- porcukor
- Erdei gyümölcs szósz
- 1 csomag fagyasztott erdei gyümölcs
- 10 dkg cukor
Elkészítés
Túrópalacsinta
A szobahőmérsékletű tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét elektromos habverővel felverjük. Mikor félig kemény a hab, hozzáadjuk a cukrot. Fényes, lágy habot kell kapnunk.
A túrós massza hozzávalóit egy tálba tesszük: a tojássárgákhoz hozzáadunk 50 dkg krémes túrót, kevés cukrot, egy alaposan megmosott citrom lereszelt héját, csipet sót, fél vaníliarúd kikapart belsejét, 2 evőkanál tejfölt, 1-2 evőkanál lisztet és elektromos habverővel alaposan elkeverjük.
A felvert fehérjehabot óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, és mikor felhabzik és kicsit megbarnult, a serpenyőbe öntjük a massza felét, ezt megszórjuk a mazsolával, majd jöhet rá a másik fele. A tetejét meghintjük kevés kristálycukorral, ez a sütőben szépen karamellizálódik.
200 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt készül el.
Erdei gyümölcs szósz
A finom szemcséjű kristálycukrot a felmelegített edényben, kevergetés nélkül, borostyán színűre olvasztjuk. Ezután tesszük bele a fagyasztott gyümölcsöt. Pár perc alatt el is készül.