Túrógombóc

Hozzávalók
4-6 adag- 1, 75 kg túró
- 20 dkg búza dara
- 5 tojás
- csipet porcukor
- csipet só
- morzsa
- vaj
- karamellizált mandulába forgatott, omlós tészta-morzsa
- darált mandula
- cukor
- vaj
- liszt
- Darált keksz-morzsa
- keksz
- Tejfölös szósz
- 8 dl kikevert tejföl
- 2 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
A túrót villával szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a búzadarát, a csipet cukrot és sót, és a tojásokat. Lefedjük és minimum 6 óra hosszára a hűtőbe tesszük. Lobogó, forró vízbe dobjuk a ping-pong labdánál kicsit nagyobb gombócokat és pontosan 6 percen át főzzük. Ne főzzünk egyszerre túl sokat. Ha lejárt a 6 perc, törlőkendőn leitatjuk a gombócokat és utána hempergetjük meg a morzsák valamelyikében.
A morzsa: használhatjuk a hagyományos, pirított zsemlemorzsát, de készíthetünk hozzá egy különlegesebb verziót is:omlós (crumble:liszt, vaj, cukor) tésztát ledarálunk, összekeverjük karamellizált, darált mandulával. Vagy akár tört, darált kekszbe is meghempergethetjük a túró gombócokat.
Tejföl-szósz: ha nincs otthon szifonunk, hogy avval készítsük el a habot, akkor a tejszínt verjük fel és a kikevert tejföllel forgassuk össze, valamint adjuk hozzá a porcukrot is. A habot ékesíthetjük darált pisztáciával vagy tárkonnyal. A desszertet díszíthetjük mentalevelekkel és friss bogyós gyümölcsökkel, és végül meghintjük porcukorral.