Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tunéziai édesburgonyás szőlős fánk

Adásban volt: 2014. június 6.
A recepthez tartozó videó
Tunéziai édesség, roppanós külsejű fánk golyócskákat a szőlős ragu teszi izgalmassá, és az édesség tálalásakor a tejföl teszi teljessé az élményt.
2016. április 30.

Hozzávalók

20-25 darab
  • A fánk tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg főtt krumpli
  • 15 dkg főtt édesburgonya
  • 2 tk só
  • 2,2 dl tej
  • 2 narancs
  • 40 dkg vörös szőlő
  • 3 dkg barna cukor
  • 2 dkg fehér cukor
  • 1 narancs
  • néhány csillagánizs
  • kevés víz
  • Tálaláshoz: mandula, tejföl

Elkészítés

A barna cukrot kevés vízzel karamellizáljuk, majd beledobjuk a csillagánizst és a narancs lefejtett héját, valamint levét.
Ebbe tesszük bele a vörös szőlőt, majd átforgatjuk, kiszedjük az egészet egy sütésálló edénybe, majd betesszük a 240 C fokos sütőbe 5 percre.
Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a szőlőt, és a megmaradt levet egy lábosba öntjük.
Beleteszünk cukrot és egy fél citrom levét, majd beforraljuk a szirupot.
Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük egy kis edénybe.

Egy külön edénybe lereszeljük két narancs héját.
Egy másik edényen pedig összetörjük a főtt krumplit és a főtt édesburgonyát, hozzáadjuk a reszelt narancshéjhoz.
Beleöntjük a cukrot és a sütőporos lisztet és egy kevés sót.
Belefacsarjuk a narancsok levét, felöntjük tejjel és kevergetés közben egy ragacsos masszát kapunk.
A tésztát 1 óráig pihentetjük, majd ha ez letelt akkor bő forró olajba kanalazzuk egyesével a tésztaadagokat és kisütjük. Érdemes a kanalat belemártani az olajba mielőtt kiszednénk a tésztát, így nem fog ragadni.
Miután ropogósra megsütöttük a fánkocskákat, kivesszük az olajból, leöntjük az egészet a csillagánizsos-narancsos sziruppal, jól átforgatjuk és a sült szőlőfürtökkel, tejföllel és mandulával megszórva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyömbéres édesburgonyakrémleves

Egzotikus-krémes burgonyaleves gyömbérrel, cukorral és kókusztejjel.
Szezámmagos-bundás csirkemáj

Szezámmagos-bundás csirkemáj

Ropogós csirkemáj falatok, amik belül krémesek, kívül tényleg roppanósak. Lehet belőle tökéletes ebéd, vacsora, de vendégek is szeretni fogják.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!