Tunéziai édesburgonyás szőlős fánk

Hozzávalók
20-25 darab- A fánk tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg főtt krumpli
- 15 dkg főtt édesburgonya
- 2 tk só
- 2,2 dl tej
- 2 narancs
- 40 dkg vörös szőlő
- 3 dkg barna cukor
- 2 dkg fehér cukor
- 1 narancs
- néhány csillagánizs
- kevés víz
- Tálaláshoz: mandula, tejföl
Elkészítés
A barna cukrot kevés vízzel karamellizáljuk, majd beledobjuk a csillagánizst és a narancs lefejtett héját, valamint levét.
Ebbe tesszük bele a vörös szőlőt, majd átforgatjuk, kiszedjük az egészet egy sütésálló edénybe, majd betesszük a 240 C fokos sütőbe 5 percre.
Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a szőlőt, és a megmaradt levet egy lábosba öntjük.
Beleteszünk cukrot és egy fél citrom levét, majd beforraljuk a szirupot.
Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük egy kis edénybe.
Egy külön edénybe lereszeljük két narancs héját.
Egy másik edényen pedig összetörjük a főtt krumplit és a főtt édesburgonyát, hozzáadjuk a reszelt narancshéjhoz.
Beleöntjük a cukrot és a sütőporos lisztet és egy kevés sót.
Belefacsarjuk a narancsok levét, felöntjük tejjel és kevergetés közben egy ragacsos masszát kapunk.
A tésztát 1 óráig pihentetjük, majd ha ez letelt akkor bő forró olajba kanalazzuk egyesével a tésztaadagokat és kisütjük. Érdemes a kanalat belemártani az olajba mielőtt kiszednénk a tésztát, így nem fog ragadni.
Miután ropogósra megsütöttük a fánkocskákat, kivesszük az olajból, leöntjük az egészet a csillagánizsos-narancsos sziruppal, jól átforgatjuk és a sült szőlőfürtökkel, tejföllel és mandulával megszórva tálaljuk.