Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tripla citromos, csokis gyümölcskenyér

Adásban volt: 2014. május 20.
A recepthez tartozó videó
Ezt a süteményt, aki egyszer elkészíti, nem fog tudni leszokni róla. A citrom összes aromája átjárja a tésztát, és az itt-ott előkerülő csoki darabok még izgalmasabbá teszik.
2015. november 14.

Hozzávalók

30 szelet
  • 25 dkg puha vaj
  • 30 dkg kristálycukor
  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 6 citrom héja, lereszelve
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 kk só
  • 15 dkg csokoládélencse (csipsz)
  • 10 dkg kandírozott citromhéj
  • 1,5 dl kaukázusi kefír
  • ½ dl frissen facsar citromlé
  • 2 tk vaníliakivonat (opcionális)
  • Szirup:
  • 1 dl frissen facsart citromlé
  • 10 dkg kristálycukor
  • Máz:
  • 15 dkg porcukor, szitálva
  • 3-4 ek frissen facsart citromlé

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük  170 C fokra.
Kivajazunk és kilisztezünk két sütőpapírral bélelt téglalap alakú mély formát, esetleg püspökkenyér formát.
Ha először még az üres formát kikenem olvasztott vajjal, akkor nagyon szépen egyenletesen ki lehet bélelni a sütőpapírral, mert a formához tapad. Szilikonos formánál ez nem szükséges.
A tésztához elektromos keverővel habosra keverjük a puha vajat a cukorral.
Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, valamint a reszelt citromhéjat.
Egy másik tálban összeszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót.
Egy harmadik tálkában összekeverjük a fél dl friss citromlevet, a kefírt és a vaníliakivonatot (de ez elhagyható).
A vajas tojásos keverékbe lassan, felváltva adagoljuk és keverjük a lisztet és a „nedves” hozzávalókat.
A csokicsipszet és a kandírozott citromhéjat összekeverjük egy tk liszttel (ez azért fontos, hogy egyenletesen legyen a sütiben, ne süllyedjen az összes az aljára), és hozzáadjuk a tésztához.
A kész masszát elosztjuk a két formában, elegyengetjük a tetejét, és 45-60 perc alatt készre sütjük, amíg egy fogpiszkáló szárazon jön ki belőle és a közepe már nem remegős.
Amíg sül, elkészítjük a szirupot: összeforraljuk a citromlevet a cukorral, hogy az teljesen felolvadjon.
Amikor a süti megsült, megszurkáljuk egy fogpiszkálóval és meglocsoljuk a sziruppal, hogy jól beszívja (egyformán elosztjuk a  két süti között).
Ezután teljesen lehűtjük a sütit, és elkészítjük a mázat.
A mázhoz átszitáljuk a porcukrot és teljesen simára keverjük a 3-4 ek citromlével.
Kettéosztjuk és késsel egyenletesen rákenjük a süti tetejére.
Hagyjuk megszáradni, ez kb. 15 perc.
Fontos, hogy tényleg teljesen lehűljön a süti, különben a máz elolvad rajta.
Alufóliába csomagolva a hűtőben tároljuk.
Napokig eláll,  máz nélkül, pedig gyönyörűen fagyasztható.
Előző nap érdemes elkészíteni.

4.5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Citromos csirkebecsinált leves

Kókusztejjel, korianderrel citrommal készül ez az ázsiai ihletésű tavaszi csirke becsinált leves, amit legalább annyira szeretni fog mindenki, mint a klasszikus változatot.
Házi gyros, sütőben sült citromos burgonya

Házi gyros, sütőben sült citromos burgonya

Haverok. TV. Meccs. Gyros. Mindenki meg tudja csinálni és mindenki szereti.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.