Tripla citromos, csokis gyümölcskenyér

Hozzávalók
30 szelet- 25 dkg puha vaj
- 30 dkg kristálycukor
- 40 dkg liszt
- 4 tojás
- 6 citrom héja, lereszelve
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 kk só
- 15 dkg csokoládélencse (csipsz)
- 10 dkg kandírozott citromhéj
- 1,5 dl kaukázusi kefír
- ½ dl frissen facsar citromlé
- 2 tk vaníliakivonat (opcionális)
- Szirup:
- 1 dl frissen facsart citromlé
- 10 dkg kristálycukor
- Máz:
- 15 dkg porcukor, szitálva
- 3-4 ek frissen facsart citromlé
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
Kivajazunk és kilisztezünk két sütőpapírral bélelt téglalap alakú mély formát, esetleg püspökkenyér formát.
Ha először még az üres formát kikenem olvasztott vajjal, akkor nagyon szépen egyenletesen ki lehet bélelni a sütőpapírral, mert a formához tapad. Szilikonos formánál ez nem szükséges.
A tésztához elektromos keverővel habosra keverjük a puha vajat a cukorral.
Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, valamint a reszelt citromhéjat.
Egy másik tálban összeszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót.
Egy harmadik tálkában összekeverjük a fél dl friss citromlevet, a kefírt és a vaníliakivonatot (de ez elhagyható).
A vajas tojásos keverékbe lassan, felváltva adagoljuk és keverjük a lisztet és a „nedves” hozzávalókat.
A csokicsipszet és a kandírozott citromhéjat összekeverjük egy tk liszttel (ez azért fontos, hogy egyenletesen legyen a sütiben, ne süllyedjen az összes az aljára), és hozzáadjuk a tésztához.
A kész masszát elosztjuk a két formában, elegyengetjük a tetejét, és 45-60 perc alatt készre sütjük, amíg egy fogpiszkáló szárazon jön ki belőle és a közepe már nem remegős.
Amíg sül, elkészítjük a szirupot: összeforraljuk a citromlevet a cukorral, hogy az teljesen felolvadjon.
Amikor a süti megsült, megszurkáljuk egy fogpiszkálóval és meglocsoljuk a sziruppal, hogy jól beszívja (egyformán elosztjuk a két süti között).
Ezután teljesen lehűtjük a sütit, és elkészítjük a mázat.
A mázhoz átszitáljuk a porcukrot és teljesen simára keverjük a 3-4 ek citromlével.
Kettéosztjuk és késsel egyenletesen rákenjük a süti tetejére.
Hagyjuk megszáradni, ez kb. 15 perc.
Fontos, hogy tényleg teljesen lehűljön a süti, különben a máz elolvad rajta.
Alufóliába csomagolva a hűtőben tároljuk.
Napokig eláll, máz nélkül, pedig gyönyörűen fagyasztható.
Előző nap érdemes elkészíteni.