Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tormás céklafőzelék pirított sütőtökkel

Ízlés kérdése ugyan, de ezek az őszi színek önmagukért beszélnek. Nem azért mondom, de ennél szebb ételt mostanában nem sikerült kreálnom. A sült cékla enyhén földes íze nagyon jól működik a torma karakteres erejével, amit a tejszín ügyesen egyensúlyoz. A sütőtök édeskés íze pedig az egészet megkoronázza.
2015. szeptember 26.

Hozzávalók

  • fél kg céklagumó
  • egy fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 3 dl alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 2 cm ujjnyi vastag friss torma reszelve, vagy egy ek ecetes torma
  • 1 tk só
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 30 dkg sütőtök, tisztítva felkockázva
  • pár csepp citromlé (ha ecetes tormát használok, akkor elmaradhat)
  • frissen őrölt bors
  • tálaláshoz friss koriander vagy petrezselyemzöld

Elkészítés

A héjas céklákat egyenként alufóliába csomagolom. A sütőt előmelegítem 200 fokra és közel egy órán keresztül sütöm a becsomagolt gumókat.

Mérettől függően ez az idő változhat, lényeg, hogy puhára süssük. Közben a vaj és olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem a hagymát. Közben sózom. Ráreszelem a gyömbért és a fokhagymát, majd további pár másodpercig pirítom. Felengedem az alaplével, belereszelem a tormát és pár percig forralom.

A tejszínt kikeverem a keményítővel majd besűrítem vele a hagymás alapot. Már nem forralom tovább, csak összemelegítem. Ha ezzel is megvagyok, a felkockázott tököt összeforgatom 1 ek olíva olajjal és 3-4 csipet sóval, majd 4-5 perc alatt egy felhevített serpenyőben megpirítom.

A csomagokat kiveszem a sütőből, óvatosan kicsomagolom őket és hideg vízben szépen ledörzsölöm a cékla héját. Lecsepegtetem őket, másfél centis kockákra aprítom majd a tejszínes alaphoz keverem. Sózom, ha kell, borsozom, citromlével ízesítem. A sült tökkel és friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálalom.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zsályás sütőtök főzelék pirított céklával

Zsályás sütőtök főzelék pirított céklával

Itt az ideje másként gondolni a sütőtökre. A sütőtököt sokan szeretik, de leginkább csak leves formájában fogyasztjuk. Pedig mennyi minden készíthető belőle! Adhatjuk rizottóhoz, süthetjük pitébe. Sőt salátának némi kecskesajttal, nyersen fogyasztva is nagyon finom lesz. De némi zsályával és pirított céklával remek főzeléket is főzhetünk belőle. Itt az ideje másként gondolni a sütőtökre!
Joghurtos, fokhagymás cékla

Joghurtos, fokhagymás cékla

A sült cékla egy újabb remek felhasználási lehetősége, joghurttal, fokhagymával és egy csipet római köménnyel.

Céklás kecskesajtos rizottó

Ez kecskesajttal és céklával készülő rizottó remek vacsora, ráadásul a fűszerezés és a bor hozzáadása előtt tökéletesen bababaráttá alakítható.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.