
Tormás céklafőzelék pirított sütőtökkel
Hozzávalók
- fél kg céklagumó
- egy fej vöröshagyma finomra aprítva
- 1 ek vaj
- 3 ek olíva olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 3 dl alaplé
- 1 dl tejszín
- 2 cm ujjnyi vastag friss torma reszelve, vagy egy ek ecetes torma
- 1 tk só
- 2 ek étkezési keményítő
- 30 dkg sütőtök, tisztítva felkockázva
- pár csepp citromlé (ha ecetes tormát használok, akkor elmaradhat)
- frissen őrölt bors
- tálaláshoz friss koriander vagy petrezselyemzöld
Elkészítés
A héjas céklákat egyenként alufóliába csomagolom. A sütőt előmelegítem 200 fokra és közel egy órán keresztül sütöm a becsomagolt gumókat.
Mérettől függően ez az idő változhat, lényeg, hogy puhára süssük. Közben a vaj és olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem a hagymát. Közben sózom. Ráreszelem a gyömbért és a fokhagymát, majd további pár másodpercig pirítom. Felengedem az alaplével, belereszelem a tormát és pár percig forralom.
A tejszínt kikeverem a keményítővel majd besűrítem vele a hagymás alapot. Már nem forralom tovább, csak összemelegítem. Ha ezzel is megvagyok, a felkockázott tököt összeforgatom 1 ek olíva olajjal és 3-4 csipet sóval, majd 4-5 perc alatt egy felhevített serpenyőben megpirítom.
A csomagokat kiveszem a sütőből, óvatosan kicsomagolom őket és hideg vízben szépen ledörzsölöm a cékla héját. Lecsepegtetem őket, másfél centis kockákra aprítom majd a tejszínes alaphoz keverem. Sózom, ha kell, borsozom, citromlével ízesítem. A sült tökkel és friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálalom.