Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött tök háromféle módon, kétféle mártással

Adásban volt: 2014. június 30.
A recepthez tartozó videó
Bármi készül friss, zsenge tökből, az csak jó lehet! A töltött tök akár hússal, bulgurral, de kölessel is tölthető, mellé pedig jár a kapor- és a paradicsommártás.
2016. június 29.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 2 közepes tök
  • 2-3 dkg parmezán
  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma

  • bors
  • 10 dkg köles
  • 10 dkg gomba
  • 1 dl olivaolaj
  • 2-2 dkg parmezán

  • bors
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg finomszemcséjű bulgur
  • 1 golyó mozzarella
  • 2-3 dkg parmezán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma
  • Kapor mártás:
  • a tökök kivájt belseje
  • 2 csokor kapor
  • 3 dl tejföl
  • citrom
  • 1 tk bor vagy almaecet
  • 3-4 szár tárkony
  • 1 tk cukor
  • Paradicsom mártás:
  • 1 liter paradicsomszósz
  • tabasco szósz
  • néhány levél bazsalikom
  • 2 szárzeller
  • 1/2 sárgarépa

Elkészítés

A finomra aprított hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, és ezalatt a tököt 4 cm vastag karikákra szeleteljük és mélyedéseket vájunk a közepébe.


Húsos töltelék

Összekeverjük a darált húst a dinsztelt hagyma egy harmadával, finomra aprított petrezselyemmel, csipet sóval, borssal és egy tojással.


Köleses, gombás töltelék

A kölest összekeverjük a megdinsztelt gombával, a dinsztelt hagyma egy harmadával, sóval, borssal, reszelt parmezánnal és egy kevés olívaolajjal.


Bulguros mozzarellás

A harmadik töltelékhez pedig összekeverjük a bulgurt a dinsztelt hagyma egy harmadával, olívaolajjal, csipet sóval, borssal, reszelt parmezánnal, egy golyó felkockázott mozzarellával, és egy csokor felaprított petrezselyemmel.
A tökkarikákat egy tepsire helyezzük és megtöltjük háromféle töltelékkel a mélyedéseket, és 160 C fokos sütőben kb.: 30-35 perc alatt készre sütjük.
Paradicsomos töltött tök 
A paradicsomos mártáshoz a paradicsomszószt beforraljuk és közben hozzáadjuk a 2 szárzellert levelestől, a sárgarépát, csipet sót, borsot, valamint egy kevés tabasco szószt. 
A kapor mártáshoz amíg meg pároljuk a tök kikapart belsejét 1 dl vízzel, addig a kaprot blansírozzuk.
Majd felaprítva, a tejföllel együtt hozzáadjuk a tökhöz. 
Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadunk még egy kevés friss, felaprított kaprot és kevés tárkonyt. 
Felfrissítjük  az ízeket frissen reszelt citromhéjjal valamint cukorral és almaecettel vagy borral. 
Összekeverjük, majd a sült, töltött tökökkel együtt tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paradicsomos, tárkonyos tökfőzelék

Paradicsomos, tárkonyos tökfőzelék

Ha tökfőzelék, akkor kapor. Ha kapor, akkor csak frissen és nagy mennyiségben használva. Olyan ez a két dolog, mint a borsó meg a héja. Mindig együtt járnak. Ebben a változatban nincsen kapor, viszont friss tárkony annál több. A piros színt pedig nem a paprika, hanem a paradicsomlé szolgáltatja. Teremtsünk új divatot!
Zabkása mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel

Zabkása mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel

A zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, és pirított mogyoróval meg aszalt gyümölcsökkel, egy kevés fahéjjal és ízlés szerint némi mézzel, még fenséges is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.