Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött tök háromféle módon, kétféle mártással

Adásban volt: 2014. június 30.
A recepthez tartozó videó
Bármi készül friss, zsenge tökből, az csak jó lehet! A töltött tök akár hússal, bulgurral, de kölessel is tölthető, mellé pedig jár a kapor- és a paradicsommártás.
2016. június 29.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 2 közepes tök
  • 2-3 dkg parmezán
  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma

  • bors
  • 10 dkg köles
  • 10 dkg gomba
  • 1 dl olivaolaj
  • 2-2 dkg parmezán

  • bors
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg finomszemcséjű bulgur
  • 1 golyó mozzarella
  • 2-3 dkg parmezán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma
  • Kapor mártás:
  • a tökök kivájt belseje
  • 2 csokor kapor
  • 3 dl tejföl
  • citrom
  • 1 tk bor vagy almaecet
  • 3-4 szár tárkony
  • 1 tk cukor
  • Paradicsom mártás:
  • 1 liter paradicsomszósz
  • tabasco szósz
  • néhány levél bazsalikom
  • 2 szárzeller
  • 1/2 sárgarépa

Elkészítés

A finomra aprított hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, és ezalatt a tököt 4 cm vastag karikákra szeleteljük és mélyedéseket vájunk a közepébe.


Húsos töltelék

Összekeverjük a darált húst a dinsztelt hagyma egy harmadával, finomra aprított petrezselyemmel, csipet sóval, borssal és egy tojással.


Köleses, gombás töltelék

A kölest összekeverjük a megdinsztelt gombával, a dinsztelt hagyma egy harmadával, sóval, borssal, reszelt parmezánnal és egy kevés olívaolajjal.


Bulguros mozzarellás

A harmadik töltelékhez pedig összekeverjük a bulgurt a dinsztelt hagyma egy harmadával, olívaolajjal, csipet sóval, borssal, reszelt parmezánnal, egy golyó felkockázott mozzarellával, és egy csokor felaprított petrezselyemmel.
A tökkarikákat egy tepsire helyezzük és megtöltjük háromféle töltelékkel a mélyedéseket, és 160 C fokos sütőben kb.: 30-35 perc alatt készre sütjük.
Paradicsomos töltött tök 
A paradicsomos mártáshoz a paradicsomszószt beforraljuk és közben hozzáadjuk a 2 szárzellert levelestől, a sárgarépát, csipet sót, borsot, valamint egy kevés tabasco szószt. 
A kapor mártáshoz amíg meg pároljuk a tök kikapart belsejét 1 dl vízzel, addig a kaprot blansírozzuk.
Majd felaprítva, a tejföllel együtt hozzáadjuk a tökhöz. 
Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadunk még egy kevés friss, felaprított kaprot és kevés tárkonyt. 
Felfrissítjük  az ízeket frissen reszelt citromhéjjal valamint cukorral és almaecettel vagy borral. 
Összekeverjük, majd a sült, töltött tökökkel együtt tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paradicsomos, tárkonyos tökfőzelék

Paradicsomos, tárkonyos tökfőzelék

Ha tökfőzelék, akkor kapor. Ha kapor, akkor csak frissen és nagy mennyiségben használva. Olyan ez a két dolog, mint a borsó meg a héja. Mindig együtt járnak. Ebben a változatban nincsen kapor, viszont friss tárkony annál több. A piros színt pedig nem a paprika, hanem a paradicsomlé szolgáltatja. Teremtsünk új divatot!
Zabkása mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel

Zabkása mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel

A zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, és pirított mogyoróval meg aszalt gyümölcsökkel, egy kevés fahéjjal és ízlés szerint némi mézzel, még fenséges is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!