Töltött káposzta ,,Bözsike néni módra''

Hozzávalók
- 30 db savanyú káposzta levél (közepes)
- 35 dkg savanyú káposzta
- 80 g zsír
- 3-4l alaplé
- 5 dl tejföl
- friss kapor
- A töltelékhez:
- 60 dkg darált sertés dagadó
- 20 dkg darált borjú vagy marhahús (fartő, vastag lapocka)
- 20 dkg füstölt szalonna 200g
- 30 dkg füstölt sonka vagy tarja
- 5 g frissen őrölt bors
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 30 g pirospaprika
- 1 tk morzsolt majoránna kb
- 1 mk borsikafű
- 15-20 dkg rizs
- só
Elkészítés
1. A savanyú káposzta leveleket rövid ideig vízbe áztatjuk, majd kivágjuk az ereit.
2. A töltelékhez összekeverjük a kétféle darált húst az apróra vágott füstölt szalonna felével, a másik felét egy serpenyőben lepirítjuk és abban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Majd ezt is a töltelékhez adjuk. Ízesítjük majoránnával, pirospaprikával, borssal, borsikafűvel és az apróra vágott fokhagymával, majd sózzuk. Hozzáadjuk a megfőzött rizst is.
3. A káposzta leveleket megtöltjük a töltelékkel.
4. Egy nagyobb lábas aljára teszünk zsiradékot, rá a savanyú káposztából egy keveset, rétegezzük rá a tölteléket, közé tesszük a nagyobb kockákra vágott tarját. Felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje, majd a tetejét befedjük káposzta levelekkel. Addig főzzük, amíg megpuhul. (min.1 óra). Tejföllel és friss kaporral tálaljuk. Jó étvágyat!

Marton Adrienn receptje
