
Töltött gömbcukkini füstölt lazaccal
Hozzávalók
- a töltelékhez
- 1/2 bögre köles vagy quinoa
- 1 bögre víz vagy zöldségalaplé
- 1 tk só
- 1 répa
- 1 újhagyma
- 2 szál spárga (lehet fehér és zöld vegyesen)
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 levél sóska
- a püréhez
- 2 ek olívaolaj
- 1 kis darab vaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- a két cukkini kivájt belseje
- 8 szál spárga
- 1/2 bögre víz
- 2 ek joghurt
- 1/2 csokor friss kapor
- pár csepp citromlé
Elkészítés
A cukkiniket megmosom, a kalapjukat levágom, a belsejüket kivájom (a kalapjáét is). A kivájt cukkinihúst egy szűrőbe teszem, megsózom, jól összeforgatom, hagyom “izzadni”. A kölest átmosom, egy kisebb lábasba szórom, felöntöm a vízzel, és elkezdem párolni (ha szükséges, pótolom a folyadékot). Közben az újhagymát és a spárgát hosszában négyfelé vágom, és félcentis darabokra szelem. A répát ugyanekkora méretűre aprítom, majd félúton a köleshez adom a hagymával. Amíg a zöldségek párolódnak, a sóskát megmosom, szárastól felaprítom, a lazacot felcsíkozom. Amikor már mind a köles, mind a zöldségek megpuhultak, mehet bele a spárga és a fokhagyma. Két percig főzöm még a tölteléket, végül elzárom alatta a gázt, és belekeverem a sóskát valamint a lazaccsíkokat.
A sütőt 180 fokra állítom. A cukkiniket a töltelékkel megtömöm, a kalapjukat ráteszem, meglocsolom olívaolajjal, és egy hőálló tálban 40 percig sütöm.
A sütés vége előtt 10 perccel elkészítem a spárgás cukkinipürét. Ehhez a vajat és az olajat egy edényben felhevítem. A hagymát felaprítom, hozzáadom a zsiradékhoz, közepes lángon megdinsztelem, majd a kivájt és megsózott cukkinihúst beledobom, elkezdem párolni. Amíg a cukkini puhul, a spárgák fejét és még egy 3-4 centis darabot a spárgák ugyanazon végéből levágok, félreteszek, a többit akkor, amikor a tök már kezd puhulni, hozzáadom az edény tartalmához, illetve belereszelem a fokhagymát. Ha a spárga is megpuhult, leveszem az edényt a tűzről, és az egészet lepürésítem krémesre. Végül felaprítom a kaprot és a félretett spárgadarabokat a püréhez keverem, és lassú tűzön két perc alatt összepárolom a bázissal, majd egy kanál joghurttal teszem kerekké az ízt.
Tálaláshoz a püréből merek a tányérok aljába, ráteszek egy-egy töltött cukkinit, csorgatok köré a töltelék kisült levéből, és meghintem a maradék kaporral, frissen őrölt borssal, pár csepp citromlével.
