Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött gömbcukkini füstölt lazaccal

Iciri-piciri tököcskék egészségtudatosan megtöltve. Vendégeknek nyáresti partira.
2016. július 6.

Hozzávalók

  • a töltelékhez
  • 1/2 bögre köles vagy quinoa
  • 1 bögre víz vagy zöldségalaplé
  • 1 tk só
  • 1 répa
  • 1 újhagyma
  • 2 szál spárga (lehet fehér és zöld vegyesen)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 levél sóska
  • a püréhez
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis darab vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • a két cukkini kivájt belseje
  • 8 szál spárga
  • 1/2 bögre víz
  • 2 ek joghurt
  • 1/2 csokor friss kapor
  • pár csepp citromlé

Elkészítés

A cukkiniket megmosom, a kalapjukat levágom, a belsejüket kivájom (a kalapjáét is). A kivájt cukkinihúst egy szűrőbe teszem, megsózom, jól összeforgatom, hagyom “izzadni”. A kölest átmosom, egy kisebb lábasba szórom, felöntöm a vízzel, és elkezdem párolni (ha szükséges, pótolom a folyadékot). Közben az újhagymát és a spárgát hosszában négyfelé vágom, és félcentis darabokra szelem. A répát ugyanekkora méretűre aprítom, majd félúton a köleshez adom a hagymával. Amíg a zöldségek párolódnak, a sóskát megmosom, szárastól felaprítom, a lazacot felcsíkozom. Amikor már mind a köles, mind a zöldségek megpuhultak, mehet bele a spárga és a fokhagyma. Két percig főzöm még a tölteléket, végül elzárom alatta a gázt, és belekeverem a sóskát valamint a lazaccsíkokat.

A sütőt 180 fokra állítom. A cukkiniket a töltelékkel megtömöm, a kalapjukat ráteszem, meglocsolom olívaolajjal, és egy hőálló tálban 40 percig sütöm. 

A sütés vége előtt 10 perccel elkészítem a spárgás cukkinipürét. Ehhez a vajat és az olajat egy edényben felhevítem. A hagymát felaprítom, hozzáadom a zsiradékhoz, közepes lángon megdinsztelem, majd a kivájt és megsózott cukkinihúst beledobom, elkezdem párolni. Amíg a cukkini puhul, a spárgák fejét és még egy 3-4 centis darabot a spárgák ugyanazon végéből levágok, félreteszek, a többit akkor, amikor a tök már kezd puhulni, hozzáadom az edény tartalmához, illetve belereszelem a fokhagymát. Ha a spárga is megpuhult, leveszem az edényt a tűzről, és az egészet lepürésítem krémesre. Végül felaprítom a kaprot és a félretett spárgadarabokat a püréhez keverem, és lassú tűzön két perc alatt összepárolom a bázissal, majd egy kanál joghurttal teszem kerekké az ízt.

Tálaláshoz a püréből merek a tányérok aljába, ráteszek egy-egy töltött cukkinit, csorgatok köré a töltelék kisült levéből, és meghintem a maradék kaporral, frissen őrölt borssal, pár csepp citromlével.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ham and eggs, a luxus reggeli

Ham and eggs, a luxus reggeli

A nyári szabadságolások, utazások idején jóleső kényelem ráérősen megreggelizni akár a Balatont, vagy csak egymást bámulva a reggelizőasztal körül a hűs teraszon. Ilyenkor igazán belefér egy kis luxus.
Mentás sóskagazpacho

Mentás sóskagazpacho

Úgy tartják tudományos körökben, hogy a melegben a testünk hőkiegyenlítését legjobban forró folyadékkal, mint teákkal, levesekkel tudjuk megoldani, és a jeges dolgok kimondottan nem tesznek jót a belső egyensúlyunknak. De ha egyszer olyan jólesik!
Csevapcsicsa

Csevapcsicsa

Egy adriai kirándulás során egy faszénen sült hús, hal vagy tengeri herkentyű kevés sopszka salátával, esetleg párolt mángolddal maga mennyország. A jó minőségű húsok a són és kevés borson kívül mást nem igazán igényelnek. Ennek a csevapcsicsának az íze, régi gyermekkorom jugoszláv nyaralásait idézi. És mint ilyen, rendszeres vendégszereplője a nyári grillezéseinknek. A jó csevap titka: a megbízható alapanyag és a gondos elkészítés (=nem szárítjuk ki), meg némi friss, üde zöldségköret.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.