Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tökfőzelék halfasírttal Bicsár Attilától

Adásban volt: 2014. május 28.
A recepthez tartozó videó
A friss, zsenge tökből készült tökfőzelék sok kaporral, kicsit savanykásan, hidegen és melegen is fantasztikus. Ahogy pedig Bicsár Attila, az Alabárdos étterem séfje készíti, halfasírttal kísérve, úgy pedig egyszerűen zseniális.
2016. május 14.

Hozzávalók

2-4 adag
  • Tökfőzelék:
  • 1 zsenge főzőtök
  • 3 szál újhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor

  • bors
  • 1 ek cukor
  • 1 ek ecet
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olaj
  • 1 dl alaplé
  • Halfasírt:
  • 30 dkg szürkeharcsa filé
  • 1 tojás
  • 5 szelet toast kenyér
  • 1 csokor petrezselyem

  • bors
  • olívaolaj
  • 1 tk mustár
  • 1 ek majonéz

Elkészítés

Tökfőzelék:
Először megdinszteljük a felkarikázott újhagymát.
A tök belsejét kikaparjuk egy tálba, a külsejét pedig felkockázzuk.
A belsejét hozzáadjuk a megpárolódott újhagymához, felöntjük 1 dl vízzel vagy húsleves alaplével, sózzuk, borsozzuk és együtt pároljuk tovább.
Ezalatt a csokor kaprot 10 másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd áttesszük egy hideg vízes edénybe, és pár másodpercig benne hagyjuk, így szép zöld marad, majd felaprítjuk.
A megfőtt tökbelsőhöz hozzáadjuk a tejfölt, majd botmixerrel pürésítjük, majd ecettel és cukorral ízesítjük.
A tök felkockázott külsejét olajon átpirítjuk.
Tálaláskor a tányér aljára tesszük a lepirított tököt, rámerjük a tökfőzeléket, majd a tetejére tesszük a harcsafasírtokat. Kaporral és olívaolajjal ízesítjük.
Halfasírt:
Felforralunk annyi vizet egy kevés sóval, amennyiben pár percig elő tudjuk főzni a harcsafilét.
Ezalatt felaprítjuk a petrezselymet, majd hozzáadjuk a már megfőtt,  villával apró darabokra szedett harcsa szeleteket.
A kenyérszeletekből morzsát készítünk.
A halhoz hozzáadjuk a majonézt és a tojást, egy keveset a morzsából és összekeverjük, majd kis gombócokat formálunk belőle és beleforgatjuk a kenyérmorzsába.
Forró tisztított vajon (felolvasztott vaj, aminek leszűrtük a tetejéről a habot) kisütjük a fasírtokat.
A tökfőzelékkel tálaljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kókusztejes finomfőzelék

Kókusztejes finomfőzelék

Izgalmas főzelék jól ismert zöldségekből, egzotikus fűszerekkel, kókusztejjel.
Újragondolt Hortobágyi húsos palacsinta

Újragondolt Hortobágyi húsos palacsinta

Az igazi klasszikus magyar fogást, a Hortobágyi húsos palacsintát Pataky Péter, a debreceni Ikon étterem séfje gondolta újra, és bárki könnyen elkészítheti otthon is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.