Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tökéletes sültcsirke kakukkfüves krumplipürével

Adásban volt: 2015. október 16.
A recepthez tartozó videó
Michelin-csillagos séf nyomában járunk, mikor ezt a receptet elkészítjük: tökéletes vasárnapi ebéd csirkével, krumplival és persze salátával. Egyszerű és nagyszerű!
2015. október 16.

Hozzávalók

  • Sült csirke:
  • 1 egész csirke
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • só, bors
  • Krumplipüré:
  • 1/2 kg krumpli
  • 2 dl tejszín
  • friss kakukkfű
  • szerecsendió
  • római saláta
  • magos mustár
  • balzsamecet

  • olívaolaj

Elkészítés

Tökéletes sültcsirke

A csirkének páclevet készítünk: 6%-os sótartalmú vízbe rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát, vöröshagymát és egész borsot főzünk bele. Majd ebben a zöldfűszeres főzetben áztatjuk az egész csirkét 6 órán keresztül.

A pácléből kivéve, egy tepsibe fektetjük a csirkét, combjait összekötözzük. Először 230 fokos sütőben megpirítjuk, majd a hőmérsékletet visszavesszük és megsütjük a csirkét. Sütés közben saját zsírjával locsolgathatjuk

Kakukkfüves krumplipüré

A krumplit meghámozzuk.
A friss kakukkfüvet összeforraljuk a tejszínnel. Ha felforrt, félrehúzzuk és fóliával lefedve állni hagyjuk.A krumplit felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és visszatesszük még a tűzhelyre, kipárologtatjuk belőle a nedvességet. Majd rászűrjük a kakukkfüves tejszínt és egy krumplinyomóval összetörjük.
Reszelünk rá kevés szerecsendiót és elkeverjük krémesre.

Saláta

A fehér balzsamecetben feloldjuk a sót, a magos mustárt, majd hozzá adagoljuk az olajat. A kész dresszinget közvetlenül tálalás előtt öntjük a salátára.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Petrezselymes, zöldborsós krumplipüré

Petrezselymes, zöldborsós krumplipüré

A fasírt legjobb barátja a krumplipüré, és ha viszünk bele még egy kis zöld csavart is, izgalmasabbá tehetjük vele a köretet.
A köret: kelkáposztás krumplipüré

A köret: kelkáposztás krumplipüré

A pirított kelkáposztával készült krumplipüré tökéletes kísérője lehet például egy jó disznótorosnak, de bármilyen sültnek. De vegetáriánusoknak is ajánljuk!
Libamell sült alma mártással és rukolás krumplipürével

Libamell sült alma mártással és rukolás krumplipürével

A hagyományokat folytatni kell! Márton nap környékén süssünk libamellet, vele sült almával és hagymával!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.