Tökéletes sültcsirke kakukkfüves krumplipürével

Hozzávalók
- Sült csirke:
- 1 egész csirke
- rozmaring
- kakukkfű
- fokhagyma
- vöröshagyma
- só, bors
- Krumplipüré:
- 1/2 kg krumpli
- 2 dl tejszín
- friss kakukkfű
- szerecsendió
- római saláta
- magos mustár
- balzsamecet
- só
- olívaolaj
Elkészítés
Tökéletes sültcsirke
A csirkének páclevet készítünk: 6%-os sótartalmú vízbe rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát, vöröshagymát és egész borsot főzünk bele. Majd ebben a zöldfűszeres főzetben áztatjuk az egész csirkét 6 órán keresztül.
A pácléből kivéve, egy tepsibe fektetjük a csirkét, combjait összekötözzük. Először 230 fokos sütőben megpirítjuk, majd a hőmérsékletet visszavesszük és megsütjük a csirkét. Sütés közben saját zsírjával locsolgathatjuk
Kakukkfüves krumplipüré
A krumplit meghámozzuk.
A friss kakukkfüvet összeforraljuk a tejszínnel. Ha felforrt, félrehúzzuk és fóliával lefedve állni hagyjuk.A krumplit felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és visszatesszük még a tűzhelyre, kipárologtatjuk belőle a nedvességet. Majd rászűrjük a kakukkfüves tejszínt és egy krumplinyomóval összetörjük.
Reszelünk rá kevés szerecsendiót és elkeverjük krémesre.
Saláta
A fehér balzsamecetben feloldjuk a sót, a magos mustárt, majd hozzá adagoljuk az olajat. A kész dresszinget közvetlenül tálalás előtt öntjük a salátára.
