Tőkehalfilé zöldfűszeres kéregben, sült paradicsommal

Hozzávalók
- 2 db tőkehalfilé, kb. 20 dkg/db
- friss petrezselyem
- friss bazsalikom
- fokhagyma
- pankó morzsa
- só
- bors
- 10 dkg vaj
- 10 db kisebb paradicsom
- olívaolaj
Elkészítés
1. A tőkehal mindkét oldalát megsózzuk.
2. A friss zöldpetrezselymet és bazsalikomot egy kevés kakukkfűvel és rozmaringgal együtt az aprítóba tesszük, amihez egy kevés fokhagymát és őrölt borsot teszünk, majd a vajat hozzáadva össze turmixszoljuk. Két csipet sóval megszórjuk.
3. A kész fűszervajat két részre osztjuk, az egyik felét félre tesszük a baguette-hez, a maradékhoz pedig durvább szemcséjű (pankó morzsát) vagy hagyományos zsemlemorzsát teszünk és turmixszoljuk. Ezután két sütőpapír közé rakjuk, és sodrófával egyenletesre nyújtjuk, majd 10 percre a hűtőbe helyezzük.
4. A baguette tetejét bevagdossuk (célszerű két fakanál közé rakni, hogy ne vágjuk át teljesen) kb egy centivel az aljától. A bevagdosott részeket bekenjük fűszervajjal és tepsibe rakjuk.
5. A sütőedénybe, amibe majd a hal kerül olajat öntünk, őrült borsot és sót szórunk. Megforgatjuk benne a koktél paradicsomot és mellé helyezzük a két tőkehalfilét, amire rákerül még a fűszervaj kéreg.
6. Egy fél fej hagymát apróra vágunk és egy edénybe a tűzre helyezzük, és száraz fehérborral felöntjük. Egy-két szem borsot és petrezselyem szárat teszünk hozzá, majd az egészet redukáljuk, vagyis elfőzzük belőle az alkoholt.
7. Amikor már nincsen alkohol illata, hozzáöntjük a főzőtejszínt és összeforraljuk. Megsózzuk.
8. Hozzátesszük a maradék fűszervajat és kevergetés közben besűrítjük. Az egészet átszűrjük és így megkapjuk a krémes vajmártást.
9. A hűtőből kivesszük a zöldfűszer kérget és a papírral együtt formára vágjuk, lehúzzuk róla zsírpapírt és a tőkehalra helyezzük.
10. 15 perc alatt a sütőben megsütjük.
