Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tőkehalfilé zöldfűszeres kéregben, sült paradicsommal

Adásban volt: 2016. szeptember 15.
A recepthez tartozó videó
2016. szeptember 15.

Hozzávalók

  • 2 db tőkehalfilé, kb. 20 dkg/db
  • friss petrezselyem
  • friss bazsalikom
  • fokhagyma
  • pankó morzsa

  • bors
  • 10 dkg vaj
  • 10 db kisebb paradicsom
  • olívaolaj

Elkészítés

1. A tőkehal mindkét oldalát megsózzuk.

2. A friss zöldpetrezselymet és bazsalikomot egy kevés kakukkfűvel és rozmaringgal együtt az aprítóba tesszük, amihez egy kevés fokhagymát és őrölt borsot teszünk, majd a vajat hozzáadva össze turmixszoljuk. Két csipet sóval megszórjuk.

3. A kész fűszervajat két részre osztjuk, az egyik felét félre tesszük a baguette-hez, a maradékhoz pedig durvább szemcséjű (pankó morzsát) vagy hagyományos zsemlemorzsát teszünk és turmixszoljuk. Ezután két sütőpapír közé rakjuk, és sodrófával egyenletesre nyújtjuk, majd 10 percre a hűtőbe helyezzük.

4. A baguette tetejét bevagdossuk (célszerű két fakanál közé rakni, hogy ne vágjuk át teljesen) kb egy centivel az aljától. A bevagdosott részeket bekenjük fűszervajjal és tepsibe rakjuk.

5. A sütőedénybe, amibe majd a hal kerül olajat öntünk, őrült borsot és sót szórunk. Megforgatjuk benne a koktél paradicsomot és mellé helyezzük a két tőkehalfilét, amire rákerül még a fűszervaj kéreg.

6. Egy fél fej hagymát apróra vágunk és egy edénybe a tűzre helyezzük, és száraz fehérborral felöntjük. Egy-két szem borsot és petrezselyem szárat teszünk hozzá, majd az egészet redukáljuk, vagyis elfőzzük belőle az alkoholt.

7. Amikor már nincsen alkohol illata, hozzáöntjük a főzőtejszínt és összeforraljuk. Megsózzuk.

8. Hozzátesszük a maradék fűszervajat és kevergetés közben besűrítjük. Az egészet átszűrjük és így megkapjuk a krémes vajmártást.

9. A hűtőből kivesszük a zöldfűszer kérget és a papírral együtt formára vágjuk, lehúzzuk róla zsírpapírt és a tőkehalra helyezzük.

10. 15 perc alatt a sütőben megsütjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Sült lecsó tőkehalfilével

Sült lecsó tőkehalfilével

Mediterrán ízvilágú sült lecsó: fokhagymával, padlizsánnal. Szuper önmagában is, de a tőkehalnak is tökéletes körete lesz.
Mexikói zöldfűszeres rizs tőkehallal

Mexikói zöldfűszeres rizs tőkehallal

Eredeti néven: arroz verde. Üde, fűszeres, zöld rizs Mexikóból.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.