
Tiramisu torta
Hozzávalók
4 személyre- Piskótához:
- 6 db tojás
- 6 ek kristálycukor
- 6 ek liszt
- 1 csipet sütőpor
- 1 csipet só
- Krémhez:
- 500 g Mascarpone
- 4 db tojássárgája
- 4 ek porcukor
- 1 ek vaniliás cukor
- Ízlés szerint rum
- 6 db lapzselatin
- 80 ml habtejszín
- 3 dl erős kávé, porcukorral ízesítve
- Díszítéshez:
- 2 csomag babapiskota (24 db)
- Holland kakaópor
- Friss gyümölcsök (pl. málna, szeder, áfonya...)
- Menta level
Elkészítés
A piskótához:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük robotgéppel kihabosítani és amikor már hab állagú, hozzáadjuk a cukor egyharmadát. Tovább verjük, míg kemény habot nem kapunk. Vigyázzunk, ne verjük túl.
A sárgáját a maradék cukorral jól kihabosítjuk, ez azért fontos, mert nagyobb térfogatú tésztánk lesz, ezáltal jó levegős piskótát fogunk kapni. Hozzákeverjük óvatosan a fehérje habhoz, majd kis adagonként beleszitáljuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet és nagyon óvatosan egynemű állagúvá keverjük.
180 fokon előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez:
A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk. A mascarponét robotgéppel fellazítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a rumot. Ehhez hozzákeverjük a kihabosított tojássárgáját. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, kb. 5 percre, utána jól kinyomkodjuk, majd egy serpenyőben lassú tűzön felolvasztjuk, óvatosan, nem szabad, hogy felforrjon, ahogy elkezd olvadni, vegyük is le a tűzről és mehet bele a krémbe, gyors mozdulatokkal elkeverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a krémbe.
A díszítéshez:
Összeállítjuk a tortát. A piskótát 3 fele vágjuk. Az első réteget meglocsoljuk a megízesített kávéval, majd megkenjük a krémmel, így rétegezzük tovább. A maradék krémmel körbeburkoljuk a tortánkat és körbe “ragasztgatjuk” a kávéba áztatott babapiskotákkal. A tetejére a maradék krémből kis halmokat nyomunk habzsákból, amit a végén megszórunk kakaóporral. Bogyós gyümölcsökkel, friss menta levéllel díszítjük.
