
Tepsis bab húsgombócokkal
Bab, krumpli és sok-sok húsgombóc, így tél vége felé annyira jól tud esni egy finom tepsis étel csupa laktató összetevővel. Előző nap is összeállíthatjátok, aztán másnap már csak be kell tolni a sütőbe.
Hozzávalók
4 nagy adaghoz- 25 dkg szárazbab
- só
- 3 babérlevél
- 1 darab füstölt főtt csülök (vagy más füstölt hús)
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg burgonya (nem szétfővő)
- 50 dkg darált sertéshús (vagy sertés-marha)
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- őrölt fekete bors
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 15-20 dkg trappista sajt
- petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
A babot előző este átmossuk, majd bő vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, lábasba tesszük. Felöntjük vízzel, megsózzuk, hozzáadjuk a babérleveleket, egyben a füstölt húst és a felnegyedelt vöröshagymát. Felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és a babot félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, nagyobb kockákra vágott burgonyát. Tovább főzzük (vigyázzunk arra, hogy ne főzzük túl, hiszen még sütni is fogjuk).
Közben a darált húst keverőtálba tesszük, összedolgozzuk a fűszerpaprikával, sóval, borssal és a megpucolt, lereszelt fokhagymával. 12 gombócot formázunk belőle. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és forgatva, rázogatva kérget sütünk a gombócokra.
A babot, burgonyát, hagymát leszűrjük (a főzőlevet megtartjuk), és eloszlatjuk egy nagy sütőtálban. A babérleveleket eltávolítjuk. A füstölt húst (ha kell, lefejtjük a csontról) apró kockákra vágjuk, a babos keverékhez forgatjuk. Beleültetjük a gombócokat is a tálba.
Kb. 1,5 dl főzőlevet összekeverünk a sűrített paradicsommal és a kevés hideg vízben simára kevert keményítővel, a gombócokra öntjük. (A maradék főzőlevet sem szoktam kidobni, alaplének elteszem.) Végül rászórjuk a lereszelt sajtot. Lefedjük alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.