Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tepsis bab húsgombócokkal

Húsgombóccal minden jobb!
2019. február 15.

Bab, krumpli és sok-sok húsgombóc, így tél vége felé annyira jól tud esni egy finom tepsis étel csupa laktató összetevővel. Előző nap is összeállíthatjátok, aztán másnap már csak be kell tolni a sütőbe.

Hozzávalók

4 nagy adaghoz
  • 25 dkg szárazbab

  • 3 babérlevél
  • 1 darab füstölt főtt csülök (vagy más füstölt hús)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg burgonya (nem szétfővő)
  • 50 dkg darált sertéshús (vagy sertés-marha)
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 15-20 dkg trappista sajt
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

A babot előző este átmossuk, majd bő vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, lábasba tesszük. Felöntjük vízzel, megsózzuk, hozzáadjuk a babérleveleket, egyben a füstölt húst és a felnegyedelt vöröshagymát. Felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és a babot félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, nagyobb kockákra vágott burgonyát. Tovább főzzük (vigyázzunk arra, hogy ne főzzük túl, hiszen még sütni is fogjuk).

Közben a darált húst keverőtálba tesszük, összedolgozzuk a fűszerpaprikával, sóval, borssal és a megpucolt, lereszelt fokhagymával. 12 gombócot formázunk belőle. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és forgatva, rázogatva kérget sütünk a gombócokra.

A babot, burgonyát, hagymát leszűrjük (a főzőlevet megtartjuk), és eloszlatjuk egy nagy sütőtálban. A babérleveleket eltávolítjuk. A füstölt húst (ha kell, lefejtjük a csontról) apró kockákra vágjuk, a babos keverékhez forgatjuk. Beleültetjük a gombócokat is a tálba.

Kb. 1,5 dl főzőlevet összekeverünk a sűrített paradicsommal és a kevés hideg vízben simára kevert keményítővel, a gombócokra öntjük. (A maradék főzőlevet sem szoktam kidobni, alaplének elteszem.) Végül rászórjuk a lereszelt sajtot. Lefedjük alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Töltött paprika másképp

Töltött paprika másképp

A klasszikus kedvenc mellé próbáljátok ki ezt a verziót is!
Habkönnyű túrótorta görög joghurttal

Habkönnyű túrótorta görög joghurttal

Ezzel a csodás túrótortával jól indul a hét!
Csirkés-sajtos kaliforniai paprika

Csirkés-sajtos kaliforniai paprika

Az egyik legjobb dolog, ami a kaliforniai paprikával történhet…

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!