Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tejszínes mángoldfőzelék

Mángoldot szerencsére már egyre több helyen kaphatunk, ennek ellenére sokan mégsem tudják, mihez kezdjenek vele. Főzhetünk belőle krémlevest, tölthetjük úgy, mint a káposztát, vagy akár a spenóthoz és a sóskához hasonlóan főzeléket is készíthetünk belőle. Íze kicsit kesernyés, enyhén földes ízű, ezért érdemes felhasználás előtt rövid ideig forrázni.
2016. június 17.

Hozzávalók

3-4 adag
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olaj
  • 2-3 szál, ujjnyi vastag újhagyma fehér része vékonyra karikázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg mángold levél, alaposan megmosva, vastag csíkokra vágva (szára levágva, félretéve)
  • 3 dl alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 1-2 kanál étkezési keményítő

  • frissen őrölt bors
  • tálaláshoz friss, durvára aprított petrezselyemzöld, pirított pisztácia (mogyoró, mandula)

Elkészítés

Egy nagyobb fazékban 1 liter vizet forralok, sózom. A mángold leveleit 3-4 percig főzöm, majd leszűröm.

A vajat egy két-három literes lábosban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom és 2 percig folyamatosan kevergetve puhára párolom. Ráreszelem a fokhagymát, pár másodpercig pirítom, majd hozzáforgatom a lecsepegtetett mángold négyötödét. A maradékot 2-3 kanál vízzel pürésítem.

A mángoldos alapot felöntöm az alaplével és 3-4 percig forralom. A keményítőt kikeverem a tejszínnel és besűrítem vele a főzeléket. A pürét is hozzákeverem. A mángold félretett szárát nagyobb darabokra vágom, majd forró serpenyőben egy kevés olajon 1-2 perc alatt a lenmaggal (vagy más maggal) megpirítom.

A főzeléket a petrezselyem felével, sóval, borssal ízesítem. Tálaláskor a maradék friss fűszerrel és a mángold szárával szórom meg.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Az utóbbi években az amerikai konyha sztárjává vált a fodros kel. Aztán hiába készítettek belőle a salátától a chips-ig, a zöldséglétől a köretig mindent, mostanra beindult a hűtlenkedés és új zöldek lesznek egyre népszerűbbek. Itt a tavasz, lássuk a leveleket!
Egy zalai tekerés Ferivel, a főzelékessel I.

Egy zalai tekerés Ferivel, a főzelékessel I.

Fölkerekedtünk és meg sem álltunk Zalakarosig, ahol nemcsak bringázni, hanem farmozni, főzni és fürdeni is remekül lehet. Feri legalábbis mindegyiket kipróbálta. És hogy legyen egy ötödik szavunk is f-fel, természetesen főzeléket készített.
Egy zalai tekerés Ferivel, a főzelékessel II.

Egy zalai tekerés Ferivel, a főzelékessel II.

Ahogy ígértük, a farm után meg is főzi Feri, amit szedett, pucolt, táskába gyömöszölt. Az is kiderül, miért lapul nála mindig egy darabka gyömbér. Zalai dombok, borsó és bringa - második rész.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.