Tejbegriz

Hozzávalók
- 0,5 liter tej
- só
- 10 dkg cukor
- 50 g búzadara
- 1 rúd vanília
- 35 g vaj
- kakaópor
- 1 db narancs
- 1 db lime
- 6-8 db kumquat
- 2 db kivi
- kardamom
- friss menta
Elkészítés
A vaníliarúd magját kikaparjauk és hozzáadjuk a búzadarához. A héját pedig a tejbe áztatjuk, amit elkezdünk melegíteni.
A cukor egyik felét összekeverjük a vaníliás búzadarával, míg a másik feléből, kevés vízzel elkeverve szirupot főzünk. A szirupot megroppantott kardamommal fűszerezzük.
Mikor a tej már elég meleg, kivesszük a vaníliarúd héját és hozzáadjuk a cukros búzadarát. Kézi habverővel csomómentesre keverjük.Hozzáadjuk a vajat, amit szintén jól elkeverünk.
A grízbe és a szirupba is teszünk 1-1 csipet sót. A szirupba facsarunk egy kevés lime levet is.
A meghámozott és felkarikázott gyümölcsökre rászűrjük az elkészült szirupot. Hagyjuk, hogy ázzanak benne.
Tálaláskor a gríz 3/4-ét poharakba töltjük, míg a maradék 1/4-et összekeverjük a kakaóporral. Ha kell, tej hozzáadásával folyékonyabbá tehetjük. Majd a poharakban lévő tejbegrízre töltjük.
A gyümölcsöket közben leszűrjük, szálasra vágott friss mentával, reszelt lime és narancshéjjal elkeverjük. Majd a pohárdesszert tetejére halmozzuk.
