
Csokoládékrémmel töltött csokis kosárkák, ehető virággal
Hozzávalók
12-13 db (8 cm átmérőjű kerámia sütőforma)- Tésztához:
- 300 g mandulaliszt
- 40 g kakaópor
- ½ tk. sütőpor
- 2 csipet só
- 180 g méz
- 60 g kókuszolaj
- 60 g étcsokoládé (minimum 70 %-os)
- 1 rúd vanília, kikapart belseje
- Krémhez:
- 2 ek. víz
- 10 g zselatin
- 4 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 db vanília rúd, kikapart belseje
- 6 dl kókusztej
- 260 g juharszirup
- 120 g étcsokoládé ( minimum 70%-os)
Elkészítés
Elkészítés: 25 perc
Előkészület: 45 perc
Pihentetési idő: 4-6 óra
1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra. Majd tegyük a tészta száraz hozzávalóit egy konyhai robotgépbe.
2. Időközben helyezzük a tésztaalap folyékony hozzávalóit egy edénybe és addig melegítsük, míg a csokoládé is elolvad.
3. Várjunk pár percet, majd az olvadt csokoládés masszát, öntsük a száraz hozzávalókhoz. A robotgéppel addig daráljuk, míg szinte krémes állagot kapunk.
4. A kerámia formákat vajazzuk/olajozzuk ki, majd abba egyenletesen elosztva, kosárka formákat alakítva, töltsük bele a csokis masszát, úgy hogy a formák belseje üres maradjon.(A tészta ne legyen hézagos sehol.) Süssük 13 percig sütőben a tésztát, majd várjuk meg míg teljesen lehűl.
5. Ezalatt készítsük el a tölteléket. Egy edényben melegítsük fel a kókusztejet. ( Nem kell forrnia).
6. Tegyük a tojássárgáját, a juharszirupot és a sót egy hőálló tálba, keverjük össze, majd egy edény gőzölgő víz tetejére helyezzünk ezt a hőálló tálat, amit pedig folyamatosan a főzőlapon közepes lángon tartunk. Miközben melegszik a tojásos massza, folyamatosan kevergetjük és apránként hozzáadjuk a melegített kókusztejet.
7. Ha az összes tej benne van a tojásos masszába, akkor egy edénybe visszatesszük a tűzre közepes lángon és még 6 percig melegítjük az edény tartalmát úgy, hogy nem engedjük, hogy forrjon( mert akkor a tojássárgája darabos lenne).
8. Keverjük el a zselatint a 2 ek. vízbe, majd a folyékony zselatint öntsük a folyékony töltelékhez, ami még az edényben van a tűzön. 2 percig még melegítsük össze a zselatinnal.
9. A krémet egy szitán csurgassuk át, majd tegyük bele az apró darabokra tört étcsokoládét és a vaníliarúd kikapart belsejét is.
10. Öntsük a tölteléket a tésztaalapba és letakarva 4-6 órát pihentessük hűtőben, amíg a töltelék teljesen megszilárdul.
Megjegyzés: A kisebb kerámiaformák helyett lehet muffin sütő formát, vagy egy nagyobb tortaformát is választani, majd a végén tortaszeleteket tálalni.
Tipp: Díszítésnek, minden kosárka tetejére esetleg tejszínhabot, vagy/és bogyósgyümölcsöt lehet tenni.
