
Tavaszi cukkinis-gombás makaróni
Nagyon vártam a tavaszt, és vele együtt a könnyedebb ételek szezonját. Ennek az ételnek egyetlen titka van: a zöldségeket serpenyőben, erős lángon pirítsuk le, ne pedig pároljuk! Így plusz ízt kapnak, és nem lesz leveses a végeredmény. Aztán ha már jól lepirultak, jöhet hozzájuk az aprított paradicsom is.
Itt az Ízes Életen szándékosan mutatok néha „túl egyszerű” recepteket, mert hiszek abban, hogy a minőségi alapanyagok meghálálják magukat. Ha jó minőségű összetevők kerülnek a lábasba vagy a serpenyőbe, ráadásul még a fűszerezésre is odafigyelünk, csodás, kerek ízeket fogunk kapni. Pont mint ennél a gyors ebédnél.
Hozzávalók
4 személyre- 30-35 dkg makaróni (vagy spagetti) tészta
- só
- 10 dkg húsos szalonna
- 25 dkg csiperkegomba
- 1 közepes méretű cukkini
- 1 csokor újhagyma fehér része
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
- 15 dkg koktélparadicsom
- 1 doboz (40 dkg) aprított paradicsom
- 1 marék bazsalikomlevél + a díszítéshez
- parmezán sajt a tálaláshoz
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy forró serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Hozzáadjuk a megtisztított, felcikkezett gombát és cukkinit, együtt pirítjuk pár percig. Ezután mehet bele a kétféle finomra vágott hagyma és a kakukkfű lecsipkedett levelei. Megsózzuk, rászórjuk a megmosott, félbevágott koktélparadicsomokat, majd felöntjük az aprított paradicsommal.
Egyet forralunk rajta, végül hozzákeverjük a felcsíkozott bazsalikomot és a leszűrt tésztát. Én pár löttyintésnyi tészta főzőlevet is szoktam adni hozzá, hogy krémesebb legyen a szósz.
Reszelt parmezánnal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.