
Tárkonyos lencsefőzelék curry-s kelbimbóval
Hozzávalók
2-3 adag- 40 dkg lencse
- 1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva
- 1 ek vaj
- 3 ek olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 nagyobb babérlevél
- 1 tk só
- 1 l alaplé
- 1 tk dijoni mustár
- 1 tk finomra aprított friss tárkony
- 10 dkg pirított mandula, durvára aprítva
- fél kg kelbimbó
- fél dl olaj
- 1 tk currypor
- fél tk só
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 220 fokra. A fél dl olajat elkeverem a curry-vel és a sóval.
A kelbimbókat megtisztítom, a külső, szennyezett leveleit eltávolítom, végeit levágom, majd megfelezem őket. Egy zacskóba teszem őket, ráöntöm a fűszeres olajat és alaposan összerázom. Így mindenhol egyenletesen bevonja a fűszer. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom és a vágási felületükkel lefelé fordítom a fel bimbókat. 20-15 perc alatt aranysárgára sütöm őket.
Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem a hagymát, finoman sózom. Egy-egy kanál vizet adok hozzá, hogy szépen megfőjön a hagyma. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a római köményt, majd ráborítom a lencsét.
Alaposan összekeverem, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevelet, sózom, borsozom, petrezselyem szárát is beleteszem és fedő alatt 30-35 perc alatt puhára főzöm. A végén egy merőkanálnyit kiveszek, hozzáadom a mustárt és a tárkonyt, az egészet pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Pirított mandulával és a sült kelbimbóval extrázom.