Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tárkonyos lencsefőzelék curry-s kelbimbóval

Ez a főzelék nem igazán szokatlan, azt is mondhatnám, hogy csak egy szimpla, tárkonyos-mustáros lencseétel. De ha mindezt kombináljuk egy másik zöldséggel – ami jelen esetben a kelbimbó –, akkor máris csavartunk egyet az egészen és egy új, összetettebb egytálat kapunk. A szilveszteri lencse idén készülhet, akár így is!
2015. december 26.

Hozzávalók

2-3 adag
  • 40 dkg lencse
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 nagyobb babérlevél
  • 1 tk só
  • 1 l alaplé
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 tk finomra aprított friss tárkony
  • 10 dkg pirított mandula, durvára aprítva
  • fél kg kelbimbó
  • fél dl olaj
  • 1 tk currypor
  • fél tk só

Elkészítés

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A fél dl olajat elkeverem a curry-vel és a sóval.

A kelbimbókat megtisztítom, a külső, szennyezett leveleit eltávolítom, végeit levágom, majd megfelezem őket. Egy zacskóba teszem őket, ráöntöm a fűszeres olajat és alaposan összerázom. Így mindenhol egyenletesen bevonja a fűszer. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom és a vágási felületükkel lefelé fordítom a fel bimbókat. 20-15 perc alatt aranysárgára sütöm őket.

Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem a hagymát, finoman sózom. Egy-egy kanál vizet adok hozzá, hogy szépen megfőjön a hagyma. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a római köményt, majd ráborítom a lencsét.

Alaposan összekeverem, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevelet, sózom, borsozom, petrezselyem szárát is beleteszem és fedő alatt 30-35 perc alatt puhára főzöm. A végén egy merőkanálnyit kiveszek, hozzáadom a mustárt és a tárkonyt, az egészet pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Pirított mandulával és a sült kelbimbóval extrázom.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mustáros, petrezselymes krumplifőzelék

Mustáros, petrezselymes krumplifőzelék

Ha reggel úgy ébredünk, hogy ebédre mindenképpen főzeléket szeretnénk enni, a hűtőben pedig csak rókagomba és dijoni mustár van, akkor sem kell búslakodnunk. Szatmári Ferinek, a főzelékesnek erre is van egy őrületesen jó receptje: csak bemustározzuk a krumplifőzeléket, petrezselyemmel ízesítjük és pirított gombával megszórjuk a tetejét. Szenzációs!
Mentás, citromos vöröslencse krémleves

Mentás, citromos vöröslencse krémleves

Citrommal és mentával is készülhet a leves vöröslencséből. A végeredmény, pedig nem is akármilyen: frissítő és ízgazdag.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.