Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tanyasi májpástétom, lilahagyma-lekvárral

Adásban volt: 2015. május 12.
A recepthez tartozó videó
Nem is olyan bonyolult elkészíteni a májpástétomot házilag. Szenzációs előétel vagy kiadós vacsora az édeskés lila hagymalekvárral.
2016. július 24.

Hozzávalók

  • Májpástétom:
  • 50 dkg csirkemáj
  • 20 dkg csirkeszív
  • 1 csirkecomb
  • 30 dkg kenyérszalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 cl konyak

  • bors
  • borsikafű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csomag szeletelt bacon
  • Lilahagyma-lekvár:
  • 2 lilahagyma
  • 1 dl olaj
  • 1 csillagánizs
  • 2 ek barna cukor
  • 1 dl vörösbor
  • 0,5 dl vörösborecet
  • 2 ág kakukkfű
  • kenyér a tálaláshoz

Elkészítés

Először kifilézzük a combokat: az alsó- és a felső combot az ízületnél szétvágjuk. Mindkét résznél a csontokról egy hegyes, hajlékony filézőkéssel körbevágva leválasztjuk a húst. Ne felejtsük el kiszedni az alsó combnál a csont melletti vékony, szálkás csontot sem.
A csontozás után a húst lebőrözzük, és kisebb darabokra vágjuk. A májjal, a szívvel, a nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és a kenyérszalonnával együtt ledaráljuk. Fűszerezzük: konyakot, frissen őrölt borsot, sót, finomra aprított petrezselymet, fokhagymát és egy kevés borsikafűvet adunk hozzá, majd az egészet alaposan összekeverjük.

Egy püspökkenyér formát kikenünk olajjal, beleterítjük a fóliát, és a bacon szeleteket keresztbe fektetve kibéleljük,  majd beletöltjük bele a darált húst. A kilógó bacont a tetejére hajtogatjuk, majd a fóliával szorosan lezárjuk.

A pástétomos formát egy ujjnyi magasan forróvízzel feltöltött tepsibe állítjuk, és a 130-140 fokra előmelegített sütőben másfél órán keresztül gőzöljük.

A sütőből kivéve egy nehezékkel lepréseljük, így kihűtve könnyen szeletelhetjük.

Lila hagymalekvár

Egy serpenyőben olajat melegítünk. és a csillagánizst megpirítjuk benne. Erre szórjuk a vékony szeletekre vágott lila hagymát. Sózzuk, és megszórjuk a barna cukorral, majd felöntjük a vörösborecettel és a vörösborral.
Alacsony hőfokon 50 percig főzzük.
Végül 2 ág kakukkfüvet beledobva, és borssal megszórva 2-3 perc alatt lekvárrá sűrítjük.

A pástétomot a lila hagymalekvárral és pirítóssal tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Tortillás tekercs, ötfűszeres csirkemájpástétommal

Tortillás tekercs, ötfűszeres csirkemájpástétommal

Különleges csirkepástétom, mely lassú tűznél sül, szeletelni lehet, és torillába kerül.

Rusztikus csirkemájpástétom

Az egyik legfinomabb csirkemájpástétom a világon! Karamellizált hagymával, és kakukkfűvel.
Zsíron sült kacsamáj, almás lilahagyma chutney-val

Zsíron sült kacsamáj, almás lilahagyma chutney-val

Behumi Dóri, énekesnő gyakran főz, igazából ez az egyetlen hobbija, ami kikapcsolódást és feltöltődést nyújt a mindennapi pörgés közepette. Szerencséjére a másfél éves kislánya és férje is értékelik a főztjét, sőt nagy rajongói Dóri főztjének.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.