Tanyasi májpástétom, lilahagyma-lekvárral

Hozzávalók
- Májpástétom:
- 50 dkg csirkemáj
- 20 dkg csirkeszív
- 1 csirkecomb
- 30 dkg kenyérszalonna
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 cl konyak
- só
- bors
- borsikafű
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csomag szeletelt bacon
- Lilahagyma-lekvár:
- 2 lilahagyma
- 1 dl olaj
- 1 csillagánizs
- 2 ek barna cukor
- 1 dl vörösbor
- 0,5 dl vörösborecet
- 2 ág kakukkfű
- kenyér a tálaláshoz
Elkészítés
Először kifilézzük a combokat: az alsó- és a felső combot az ízületnél szétvágjuk. Mindkét résznél a csontokról egy hegyes, hajlékony filézőkéssel körbevágva leválasztjuk a húst. Ne felejtsük el kiszedni az alsó combnál a csont melletti vékony, szálkás csontot sem.
A csontozás után a húst lebőrözzük, és kisebb darabokra vágjuk. A májjal, a szívvel, a nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és a kenyérszalonnával együtt ledaráljuk. Fűszerezzük: konyakot, frissen őrölt borsot, sót, finomra aprított petrezselymet, fokhagymát és egy kevés borsikafűvet adunk hozzá, majd az egészet alaposan összekeverjük.
Egy püspökkenyér formát kikenünk olajjal, beleterítjük a fóliát, és a bacon szeleteket keresztbe fektetve kibéleljük, majd beletöltjük bele a darált húst. A kilógó bacont a tetejére hajtogatjuk, majd a fóliával szorosan lezárjuk.
A pástétomos formát egy ujjnyi magasan forróvízzel feltöltött tepsibe állítjuk, és a 130-140 fokra előmelegített sütőben másfél órán keresztül gőzöljük.
A sütőből kivéve egy nehezékkel lepréseljük, így kihűtve könnyen szeletelhetjük.
Lila hagymalekvár
Egy serpenyőben olajat melegítünk. és a csillagánizst megpirítjuk benne. Erre szórjuk a vékony szeletekre vágott lila hagymát. Sózzuk, és megszórjuk a barna cukorral, majd felöntjük a vörösborecettel és a vörösborral.
Alacsony hőfokon 50 percig főzzük.
Végül 2 ág kakukkfüvet beledobva, és borssal megszórva 2-3 perc alatt lekvárrá sűrítjük.
A pástétomot a lila hagymalekvárral és pirítóssal tálaljuk.
