Tandoori csirke fűszeres rizzsel

Hozzávalók
4 főre- Tandoori csirke:
- Pác:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 2 ek tandoori masala fűszerkeverék
- 1 ek garam masala fűszerkeverék
- 2 csipet só
- 2 ek étolaj
- 2 dl natúr joghurt
- fokhagyma
- gyömbér
- Curry:
- 2 ek olaj
- 1 ek őrölt fahéj
- 5-6 babérlevél
- 1 tk egész vagy őrölt római kömény
- 2-3 szem zöld kardamom
- 2-3 szem szegfűszeg
- 1 tk kurkumapor
- 1 tk chilipor (vagy egész chili)
- 3-4 ek paradicsompüré vagy
- 1 kis doboz hámozott paradicsom konzerv
- 1 dl főzőtejszín
- 1 ek méz
- 1 tk tamarind szósz
- csipet só, ízlés szerint
- Fűszeres rizs:
- 20 dkg basmati rizs
- ½ liter víz
- 3 evőkanál olaj
- só
- 1 nagy fej vörös hagyma
- 2 zöld kardamom
- 1 rúd fahéj
- 2-3 babérlevél
- 4 egész szegfűszeg
- 1 teáskanál egész római kömény
Elkészítés
A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és turmixgépben kevés olajjal lepürésítjük.
Elkészítjük a pácot: A páchoz a garam masalát, tandoori masalát, fokhagyma-gyömbér pürét, kevés sót, kevés olajat a joghurttal összekeverjük. Nagyobb, kb. 4-5 cm-s csíkokra vágjuk a csirkét és marináljuk a pácban kb. 30 percig.
Egy magas falú serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olajat, rászórjuk a fahéjat, hozzáadjuk a babért, római köményt, kardamomot, szegfűszeget, és kb. 2 percig együtt pirítjuk őket.
Ezt követően felöntjük a paradicsompürével, hozzáadjuk a kurkumát, a chilit. Folyamatosan kevergetjük, és közepes lángon kb. 15-20 percig főzzük.
A csirkét egy (másik) nyeles serpenyőben a páccal együtt lepirítjuk, és kissé előfőzzük kb. 5-10 percig, majd a paradicsomhoz adjuk.
Összefőzzük, lassan hozzáöntjük a tejszínt, a mézet, kevés tamarind szószt. Sózzuk, ha kell. Ne főzzük túl, épp csak forrjon össze – hiszen a szószunk is kész, a csirke is pácolódott, sőt, elő is lett sütve!
Fűszeres rizs
A rizst alaposan átmossuk, majd félretesszük.
A fűszereket az olajban megpirítjuk: először a római köményt (egészben), majd mehet hozzá a babérlevél, az egész fahéj 2-3 darabba törve, kardamom, szegfűszeg.
A megtisztított hagymát félbe, majd szeletekre vágjuk, és a lepirított fűszerekhez adjuk. Egészen barnára sütjük, miközben sűrűn kevergetjük.
Ehhez a mixhez öntjük a megmosott rizst, és ezzel pirítjuk kb. 2 percig.
Majd annyi meleg vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje (kb. 1,5× annyi). Sózzuk ízlés szerint.
Felforraljuk, majd lefedjük az edényt, és takarék lángon készre pároljuk – kb 10-12 perc. Félrehúzzuk az edényt, és lefedve hagyjuk a gőzben párolódni – kb. fél óra.