Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tandoori csirke fűszeres rizzsel

Adásban volt: 2014. augusztus 27.
A recepthez tartozó videó
Kócsa László a Chefparade tulajdonosa a tandoori csirke curry receptjét hozta az Ízes életbe. Ez a fogás két klasszikus recept, a „Butter chicken” és a „Chicken tikka masala” egyvelege, ami egy könnyű és egyszerű belépés az indiai curry-k világába.
2016. július 14.

Hozzávalók

4 főre
  • Tandoori csirke:
  • Pác:
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 2 ek tandoori masala fűszerkeverék
  • 1 ek garam masala fűszerkeverék
  • 2 csipet só
  • 2 ek étolaj
  • 2 dl natúr joghurt
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • Curry:
  • 2 ek olaj
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 5-6 babérlevél
  • 1 tk egész vagy őrölt római kömény
  • 2-3 szem zöld kardamom
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 1 tk kurkumapor
  • 1 tk chilipor (vagy egész chili)
  • 3-4 ek paradicsompüré vagy
  • 1 kis doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 ek méz
  • 1 tk tamarind szósz
  • csipet só, ízlés szerint
  • Fűszeres rizs:
  • 20 dkg basmati rizs
  • ½ liter víz
  • 3 evőkanál olaj

  • 1 nagy fej vörös hagyma
  • 2 zöld kardamom
  • 1 rúd fahéj
  • 2-3 babérlevél
  • 4 egész szegfűszeg
  • 1 teáskanál egész római kömény

Elkészítés

A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és turmixgépben kevés olajjal lepürésítjük.
Elkészítjük a pácot: A páchoz a garam masalát, tandoori masalát, fokhagyma-gyömbér pürét, kevés sót, kevés olajat a joghurttal összekeverjük. Nagyobb, kb. 4-5 cm-s csíkokra vágjuk a csirkét és marináljuk a pácban kb. 30 percig.
Egy magas falú serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olajat, rászórjuk a fahéjat, hozzáadjuk a babért, római köményt, kardamomot, szegfűszeget, és kb. 2 percig együtt pirítjuk őket.
Ezt követően felöntjük a paradicsompürével, hozzáadjuk a kurkumát, a chilit. Folyamatosan kevergetjük, és közepes lángon kb. 15-20 percig főzzük.
A csirkét egy (másik) nyeles serpenyőben a páccal együtt lepirítjuk, és kissé előfőzzük kb. 5-10 percig, majd a paradicsomhoz adjuk.
Összefőzzük, lassan hozzáöntjük a tejszínt, a mézet, kevés tamarind szószt. Sózzuk, ha kell. Ne főzzük túl, épp csak forrjon össze – hiszen a szószunk is kész, a csirke is pácolódott, sőt, elő is lett sütve!

Fűszeres rizs
A rizst alaposan átmossuk, majd félretesszük.
A fűszereket az olajban megpirítjuk: először a római köményt (egészben), majd mehet hozzá a babérlevél, az egész fahéj 2-3 darabba törve, kardamom, szegfűszeg.
A megtisztított hagymát félbe, majd szeletekre vágjuk, és a lepirított fűszerekhez adjuk. Egészen barnára sütjük, miközben sűrűn kevergetjük.
Ehhez a mixhez öntjük a megmosott rizst, és ezzel pirítjuk kb. 2 percig.
Majd annyi meleg vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje (kb. 1,5× annyi). Sózzuk ízlés szerint.
Felforraljuk, majd lefedjük az edényt, és takarék lángon készre pároljuk – kb 10-12 perc. Félrehúzzuk az edényt, és lefedve hagyjuk a gőzben párolódni – kb. fél óra.

 

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

A friss zöld spárga annyira gyorsan megfőzhető, hogy nem érdemes túlbonyolítani a belőle készült ételeket. A kurkuma szép színt, a tejszín és a vaj kellemes krémességet ad ennek a gyorsan elkészíthető változatnak.
Kapros sárgarépafőzelék

Kapros sárgarépafőzelék

Indiai ihletésű krémes sárgarépafőzelék, kaporral.
Fűszeres, burgonyás-karfiolos indiai egytálétel (Aloo gobi)

Fűszeres, burgonyás-karfiolos indiai egytálétel (Aloo gobi)

Igazi indiai egytálétel, melyet nagyon hamar elkészíthetünk, feltéve, ha minden van hozzá: kurkuma, koriander, cayenne bors, garam masala, gyömbér, kömény...

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.