Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szójás, gyömbéres lazac chilis rizstésztával

Adásban volt: 2014. március 20.
A recepthez tartozó videó
Talán nem is gondolnánk, hogy milyen könnyen elkészíthetjük mi is az ázsiai éttermekből ismert fogásokat.
2015. november 14.

Hozzávalók

2-4 személyre
  • 2x 15 dkg lazacfilé
  • 5 cm friss gyömbér
  • 2 dl szójaszósz
  • 2 dl alaplé
  • 20 dkg méz
  • 16 dkg nádcukor
  • 20 dkg rizstészta
  • 2 szárított chilipaprika
  • 4 ek napraforgóolaj
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek szezámolaj
  • fél kígyóuborka
  • 1 újhagyma
  • korianderzöld
  • 4 ek chiliolaj
  • fél tk chilipehely
  • szecsuáni bors

Elkészítés

A szójaszószt összekeverjük az alaplével, hozzáadjuk a mézet, a nádcukrot, a felkarikázott gyömbért, majd összeforraljuk. Ezután állni hagyjuk 10-15 percig, majd kivesszük a gyömbérdarabokat és ebbe a szószban pácoljuk a lazacfiléket (a maradék  szószt érdemes egy csatos üvegbe eltenni). Minimum 15 percig állni hagyjuk a lazacot a pácban, majd betesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, rá is locsolunk a pácból, és 200 C fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

A rizstésztát 10-15 percre beáztatjuk meleg vízbe, majd 3-4 percet főzzük forró vízben (az elkészítési mód a rizstészta típusától függ, valamelyiket csak hideg vízbe kell beáztatni, mindig érdemes megnézni a csomagolást). Egy edényben olajat hevítünk, és amikor elég forró leforrázzuk vele a chilipelyhet és félretesszük. Az elkészült a tésztát leszűrjük, az elkészült chiliolajunkhoz hozzákeverjük  a nádcukrot, a rizsecetet, a szezámolajat és a szójaszószt, majd összekeverjük az elkészült rizstésztával. Hozzáforgatunk gyufaszálakra vágott uborkát, felkarikázott újhagymát, friss felaprított korianderzöldet és megszórjuk szecsuáni borssal. Jól átforgatjuk és a szójás, gyömbéres lazaccal tálaljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel

Tejberizs luxus kivitelben, tejszínnel, málnával, pisztáciával, és mikor még egy kevés rózsavíz is kerül bele, akkor lesz valóban bódító.
Citromos csirkebecsinált leves

Citromos csirkebecsinált leves

Kókusztejjel, korianderrel és citrommal készül ez az ázsiai ihletésű tavaszi csirkebecsináltleves, amit legalább annyira szeretni fog mindenki, mint a klasszikus változatot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.