Szójás, gyömbéres lazac chilis rizstésztával

Hozzávalók
2-4 személyre- 2x 15 dkg lazacfilé
- 5 cm friss gyömbér
- 2 dl szójaszósz
- 2 dl alaplé
- 20 dkg méz
- 16 dkg nádcukor
- 20 dkg rizstészta
- 2 szárított chilipaprika
- 4 ek napraforgóolaj
- 1 ek rizsecet
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek szezámolaj
- fél kígyóuborka
- 1 újhagyma
- korianderzöld
- 4 ek chiliolaj
- fél tk chilipehely
- szecsuáni bors
Elkészítés
A szójaszószt összekeverjük az alaplével, hozzáadjuk a mézet, a nádcukrot, a felkarikázott gyömbért, majd összeforraljuk. Ezután állni hagyjuk 10-15 percig, majd kivesszük a gyömbérdarabokat és ebbe a szószban pácoljuk a lazacfiléket (a maradék szószt érdemes egy csatos üvegbe eltenni). Minimum 15 percig állni hagyjuk a lazacot a pácban, majd betesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, rá is locsolunk a pácból, és 200 C fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
A rizstésztát 10-15 percre beáztatjuk meleg vízbe, majd 3-4 percet főzzük forró vízben (az elkészítési mód a rizstészta típusától függ, valamelyiket csak hideg vízbe kell beáztatni, mindig érdemes megnézni a csomagolást). Egy edényben olajat hevítünk, és amikor elég forró leforrázzuk vele a chilipelyhet és félretesszük. Az elkészült a tésztát leszűrjük, az elkészült chiliolajunkhoz hozzákeverjük a nádcukrot, a rizsecetet, a szezámolajat és a szójaszószt, majd összekeverjük az elkészült rizstésztával. Hozzáforgatunk gyufaszálakra vágott uborkát, felkarikázott újhagymát, friss felaprított korianderzöldet és megszórjuk szecsuáni borssal. Jól átforgatjuk és a szójás, gyömbéres lazaccal tálaljuk.