Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Színes torta

Csak a képzeletünkön múlik, milyen színű is lesz ez a torta, lehet bátran meglepő t is gondolni! Sallay Fanni is összekeverte a színeket, miközben az ízek is a helyükön vannak.
2015. december 14.

Hozzávalók

  • A fehér sachertésztához:
  • 175 g fehérje (5 tojás)
  • 100 g sárgája (5 tojás)
  • 200 g cukor
  • 100 g vaj,
  • 100 g fehér csoki
  • 100 g liszt
  • ½ kiskanál sütőpor, narancs és sárga ételfesték
  • A befejezéshez:
  • kék ételfesték, díszítőcukrok, kb. 100 g angolkrém (lásd külön), kb. 350 g vaníliás vajkrém

Elkészítés

1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Három kicsi (14–18 cm átmérőjű) tortakarika aljába sütőpapírt feszítünk.

2. A tojások sárgáját és a cukrot kihabosítjuk, a vajat pedig a fehér csokival gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk és a habos sárgájához csurgatjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, végül elkeverjük a sütőporral a lisztet, és a már felvert fehérjével felváltva a masszához keverjük.

3. Öt részre osztjuk, majd kettőt-kettőt összekeverünk ismét, és narancssárgára, illetve a másikat sárgára színezzük.  Az egyadagos harmadik részt fehéren hagyjuk. Külön-külön a tortakarikákba öntjük a két nagyobb és az egy kisebb adagot is, majd 160 fokon kb. 40 percig sütjük. Figyeljünk rá, hogy a fehéret, mivel kisebb, hamarabb ki kell venni! Ennél a tésztánál feltétlenül végezzünk tűpróbát, mert a sütési idő nagyban eltérhet sütőtől és mérettől függően.

4. Miután kihűltek a tészták, a vastagabb két lapot vízszintesen kettévágjuk. A lapok vágási felületét angolkrémmel vékonyan megkenjük, hogy még szaftosabb legyen, majd vékonyan a vaníliás vajkrémmel megkenve rétegezzük ebben a sorrendben: narancs, sárga, fehér, sárga, narancs. Akkor lesz szép szabályos, ha a formában csináljuk mindezt (kettőt egymás fölé illesztve) és picit lenyomkodjuk.

5. Végül a formából kiszabadítva a kékre színezett vajkrémmel bekenjük a külsejét, majd cukorral díszítjük.

Angolkrém

Alaprecept: 5 tojássárgája (kb. 100 g) • 100 g cukor • 100 g tejszín • 1 vaníliarúd félbevágva

Egy olyan hőálló tálba tesszük az összes hozzávalót, ami pont ráillik egy fazékra, amiben kevés vizet forralunk. Vízgőz fölött addig kevergetjük a krémet, míg épphogy egy picit elkezd sűrűsödni. Ez nagyjából 78–80 fok között történik meg. Ezután azonnal levesszük a fazékról, és félretesszük hűlni. Üvegben, lezárva 1,5 hétig is eláll.

Vajkrém

A vajkrém akkor jó, ha nem a vaj íze dominál benne, hanem az egyéb hozzáadott alapanyagok (pl. fűszerek, gyümölcsök, csokoládé). Ahhoz, hogy ezt elérjük, a vaj és a többi hozzávaló is langyos legyen (de ne olvadós).

Alaprecept: 100 g vajat kihabosítunk 100 g angolkrémmel. Ezt azután variálhatjuk ízlésünk és kedvünk szerint. Íme, néhány lehetőség:

Fűszeres változatokhoz (pl. vanília, fahéj stb.): 150 g angolkrémet habosítunk ki 100 g vajjal és a fűszerekkel. Csokoládés vajkrémhez összeolvasztunk 50 g csokoládét 50 g angolkrémmel, majd még 100 g angolkrémet hozzáadunk és kihűtjük. Ezután adunk hozzá további 100 g vajkrémet. Gyümölcsös krémhez 100 g vajat 80 g angolkrémmel és 70 g gyümölcspürével keverünk habosra. Folyadékkal (pl. Baileys, whiskey, kávé stb.) ízesített vajkrémet úgy kapunk, hogy 60 g angolkrémet 40 grammnyi folyadékkal és 100 g vajjal kihabosítunk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pavlova torta

Pavlova torta

A világ egyik legkülönlegesebb tortájának a tökéletes, roppanós, krémes, friss, látványos receptje.
Almás frangipane minitorták (gluténmentes)

Almás frangipane minitorták (gluténmentes)

Elegáns kis desszertek, ahol omlós tészta és illatos mandulakrém lapul az almaszeletek alatt.
Lisztmentes, mandulás csokoládétorta

Lisztmentes, mandulás csokoládétorta

Hibátlan csokoládétorta, mandulával, kezdőknek is, ráadásul lisztmentesen, hogy minél többen fogyaszthassák. A következő születésnapi tortán nem kell sokat gondolkodni!
Citromos répakenyér

Citromos répakenyér

Sallay Fanni csodás desszertje bármilyen évszakban üde színfoltja lehet nemcsak egy ünnepi, hanem bármilyen asztalnak. Vigyázat, gyorsan fogy!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.