Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Szilvás-mascarponés pite

2016. augusztus 29.

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • kb. 2 kg érett szilva félbevágva, kimagozva
  • 1.5 csésze+2 evőkanál cukor
  • 1 vaníliarúd, hosszában kettévágva
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 22 dkg mascarpone
  • 1/3 csésze creme fraiche
  • 2 evőkanál méz
  • tejszínhab

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Bélelj ki egy fodros szélű piteformát a tésztával. Süsd készre a tésztát a csomagoláson található instrukciók szerint.

Tedd a szilvákat egy nagy tálba, adj hozzá 1.5 csésze cukrot és a citromlevet. Kapard ki a magokat a vaníliarúd egyik feléből, és add a szilvákhoz. Oszd a szilvákat két részre és rendezgesd őket lefelé fordítva, két 33x22x5 cm-es hőálló sütőtálba. Süsd addig, amíg a szilva leve már elkezd buborékolni, és a szilva már megpuhul de még nem esik szét. Ez kb. 40-60 perc, a szilva érettségétől függően. Kicsit hagyd hűlni.

Egy lapos fakanállal tedd át a szilvákat egy tepsire, és fóliával letakarva hagyd kihűlni. A sütőtálakban maradt gyümölcslevet öntsd át egy kis lábosba. Forrald fel, és főzd addig, amíg össze nem sűrűsödik, kb. ½ csészényire, 4-5 perc alatt. Tedd félre.

Keverd össze a maradék 2 evőkanál cukrot, a mascarponét, a creme fraiche-t és a mézet egy közepes méretű tálban. Kapard ki a magokat a vaníliarúd másik feléből. Habverővel verd keményre, de semmiképpen ne keverd túl. Fedd le, és tedd a hűtőbe. A szilvák, a máz és a mascarpone krém 1 nappal előbb is elkészíthető.

A mascarpone krémet oszd el egyenletesen a megsült és kihűlt tésztán, majd a tetején szorosan rendezgesd a szilvák egy részét, de ne lógjanak egymásra. A tészta szélétől kezdve, spirál alakban kezdj el rátenni még egy adag szilvát, kicsit rálóghatnak egymásra. A pite közepe egy kicsit magasabb lesz. Ecsettel kend rá a mázat a szilvákra. Ha nagyon besűrűsödött, kicsit melegítsd fel, esetleg adj hozzá egy kis vizet.

A pitét vágd szeletekre, jöhet rá a tejszínhab, majd locsold meg egy kis szilvasziruppal.

 

Forrás: bonappetit.com

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Barackos pite (gluténmentes)

Barackos pite (gluténmentes)

A barackos süti több önmagánál, egy érzés, egy hangulat, egy lopott negyedóra egy jó kávéval. A tészta és a gyümölcs tökéletes találkozása, lágy és omlós minden napszakra.
Gyors epres pite

Gyors epres pite

Ha neked is fontos, hogy könnyen, gyorsan finomat varázsolj uzsonnára, akkor ez a te sütid!
Olasz cseresznyés pite

Olasz cseresznyés pite

Könnyű cseresznyés pite, ami a nagy nyári melegben egy jéghideg gyümölcsleves után második fogás is lehet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!