
Szilvás-mascarponés pite
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- kb. 2 kg érett szilva félbevágva, kimagozva
- 1.5 csésze+2 evőkanál cukor
- 1 vaníliarúd, hosszában kettévágva
- 2 evőkanál friss citromlé
- 22 dkg mascarpone
- 1/3 csésze creme fraiche
- 2 evőkanál méz
- tejszínhab
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Bélelj ki egy fodros szélű piteformát a tésztával. Süsd készre a tésztát a csomagoláson található instrukciók szerint.
Tedd a szilvákat egy nagy tálba, adj hozzá 1.5 csésze cukrot és a citromlevet. Kapard ki a magokat a vaníliarúd egyik feléből, és add a szilvákhoz. Oszd a szilvákat két részre és rendezgesd őket lefelé fordítva, két 33x22x5 cm-es hőálló sütőtálba. Süsd addig, amíg a szilva leve már elkezd buborékolni, és a szilva már megpuhul de még nem esik szét. Ez kb. 40-60 perc, a szilva érettségétől függően. Kicsit hagyd hűlni.
Egy lapos fakanállal tedd át a szilvákat egy tepsire, és fóliával letakarva hagyd kihűlni. A sütőtálakban maradt gyümölcslevet öntsd át egy kis lábosba. Forrald fel, és főzd addig, amíg össze nem sűrűsödik, kb. ½ csészényire, 4-5 perc alatt. Tedd félre.
Keverd össze a maradék 2 evőkanál cukrot, a mascarponét, a creme fraiche-t és a mézet egy közepes méretű tálban. Kapard ki a magokat a vaníliarúd másik feléből. Habverővel verd keményre, de semmiképpen ne keverd túl. Fedd le, és tedd a hűtőbe. A szilvák, a máz és a mascarpone krém 1 nappal előbb is elkészíthető.
A mascarpone krémet oszd el egyenletesen a megsült és kihűlt tésztán, majd a tetején szorosan rendezgesd a szilvák egy részét, de ne lógjanak egymásra. A tészta szélétől kezdve, spirál alakban kezdj el rátenni még egy adag szilvát, kicsit rálóghatnak egymásra. A pite közepe egy kicsit magasabb lesz. Ecsettel kend rá a mázat a szilvákra. Ha nagyon besűrűsödött, kicsit melegítsd fel, esetleg adj hozzá egy kis vizet.
A pitét vágd szeletekre, jöhet rá a tejszínhab, majd locsold meg egy kis szilvasziruppal.
Forrás: bonappetit.com