Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Szilvás-mascarponés pite

2016. augusztus 29.

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • kb. 2 kg érett szilva félbevágva, kimagozva
  • 1.5 csésze+2 evőkanál cukor
  • 1 vaníliarúd, hosszában kettévágva
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 22 dkg mascarpone
  • 1/3 csésze creme fraiche
  • 2 evőkanál méz
  • tejszínhab

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Bélelj ki egy fodros szélű piteformát a tésztával. Süsd készre a tésztát a csomagoláson található instrukciók szerint.

Tedd a szilvákat egy nagy tálba, adj hozzá 1.5 csésze cukrot és a citromlevet. Kapard ki a magokat a vaníliarúd egyik feléből, és add a szilvákhoz. Oszd a szilvákat két részre és rendezgesd őket lefelé fordítva, két 33x22x5 cm-es hőálló sütőtálba. Süsd addig, amíg a szilva leve már elkezd buborékolni, és a szilva már megpuhul de még nem esik szét. Ez kb. 40-60 perc, a szilva érettségétől függően. Kicsit hagyd hűlni.

Egy lapos fakanállal tedd át a szilvákat egy tepsire, és fóliával letakarva hagyd kihűlni. A sütőtálakban maradt gyümölcslevet öntsd át egy kis lábosba. Forrald fel, és főzd addig, amíg össze nem sűrűsödik, kb. ½ csészényire, 4-5 perc alatt. Tedd félre.

Keverd össze a maradék 2 evőkanál cukrot, a mascarponét, a creme fraiche-t és a mézet egy közepes méretű tálban. Kapard ki a magokat a vaníliarúd másik feléből. Habverővel verd keményre, de semmiképpen ne keverd túl. Fedd le, és tedd a hűtőbe. A szilvák, a máz és a mascarpone krém 1 nappal előbb is elkészíthető.

A mascarpone krémet oszd el egyenletesen a megsült és kihűlt tésztán, majd a tetején szorosan rendezgesd a szilvák egy részét, de ne lógjanak egymásra. A tészta szélétől kezdve, spirál alakban kezdj el rátenni még egy adag szilvát, kicsit rálóghatnak egymásra. A pite közepe egy kicsit magasabb lesz. Ecsettel kend rá a mázat a szilvákra. Ha nagyon besűrűsödött, kicsit melegítsd fel, esetleg adj hozzá egy kis vizet.

A pitét vágd szeletekre, jöhet rá a tejszínhab, majd locsold meg egy kis szilvasziruppal.

 

Forrás: bonappetit.com

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Barackos pite (gluténmentes)

Barackos pite (gluténmentes)

A barackos süti több önmagánál, egy érzés, egy hangulat, egy lopott negyedóra egy jó kávéval. A tészta és a gyümölcs tökéletes találkozása, lágy és omlós minden napszakra.
Gyors epres pite

Gyors epres pite

Ha neked is fontos, hogy könnyen, gyorsan finomat varázsolj uzsonnára, akkor ez a te sütid!
Olasz cseresznyés pite

Olasz cseresznyés pite

Könnyű cseresznyés pite, ami a nagy nyári melegben egy jéghideg gyümölcsleves után második fogás is lehet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!