
Nyárbúcsúztató hamburger
Hozzávalók
8 burgerhez- A bucikhoz
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 db tojás + a kenéshez
- kb. 2 dl langyos víz
- 4 evőkanál szezámmag
- A répafasírtokhoz
- 70 dkg sárgarépa tisztítva mérve
- 4 db tojás
- só, őrölt fehér bors
- 5 dkg szezámmag
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg liszt + amennyit felvesz
- kevés olívaolaj a sütéshez
Elkészítés
Az őszi fetás céklaburger mellett a másik nagy kedvencem a sárgarépaburger. A szezámmagtól ropogós lesz, a hagymák pedig jól ellensúlyozzák a répa édességét. Ha kicsivel több időnk van, érdemes a bucit is házilag készíteni.
1. A bucikhoz a lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót, az olívaolajat és az elhabart tojásokat. Összedolgozzuk, majd apránként hozzáadagoljuk a vizet egészen addig, amíg rugalmas tésztát kapunk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 8 részre osztjuk. Mindből 1-1 bucit formázunk. A bucikat egymástól 3-4 cm távolságban sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és letakarva további negyed órát kelesztjük. Ezt követően lekenjük a tetejüket egy kevés vízzel hígított tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
3. A fasírtokhoz a megtisztított répákat kis lyukú reszelőn lereszeljük. Összedolgozzuk a tojásokkal, a sóval és borssal, a szezámmaggal, az aprított újhagymával, illetve a lereszelt fokhagymával. Fokozatosan hozzászórjuk a lisztet, lágy, de épp formázható masszát kell kapnunk.
4. A masszából 8 laposabb fasírtot formázunk, és serpenyőben, kevés felhevített olajon átsütjük mindkét oldalukat. A félbevágott bucikban, salátalevelekkel és tetszőleges zöldségekkel rétegezve tálaljuk.
