Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nyárbúcsúztató hamburger

Ráadásul házi bucival!
2016. augusztus 25.

Hozzávalók

8 burgerhez
  • A bucikhoz
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 db tojás + a kenéshez
  • kb. 2 dl langyos víz
  • 4 evőkanál szezámmag
  • A répafasírtokhoz
  • 70 dkg sárgarépa tisztítva mérve
  • 4 db tojás
  • só, őrölt fehér bors
  • 5 dkg szezámmag
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg liszt + amennyit felvesz
  • kevés olívaolaj a sütéshez

Elkészítés

repaburger1Az őszi fetás céklaburger mellett a másik nagy kedvencem a sárgarépaburger. A szezámmagtól ropogós lesz, a hagymák pedig jól ellensúlyozzák a répa édességét. Ha kicsivel több időnk van, érdemes a bucit is házilag készíteni.

1. A bucikhoz a lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót, az olívaolajat és az elhabart tojásokat. Összedolgozzuk, majd apránként hozzáadagoljuk a vizet egészen addig, amíg rugalmas tésztát kapunk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

 2. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 8 részre osztjuk. Mindből 1-1 bucit formázunk. A bucikat egymástól 3-4 cm távolságban sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és letakarva további negyed órát kelesztjük. Ezt követően lekenjük a tetejüket egy kevés vízzel hígított tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.

 3. A fasírtokhoz a megtisztított répákat kis lyukú reszelőn lereszeljük. Összedolgozzuk a tojásokkal, a sóval és borssal, a szezámmaggal, az aprított újhagymával, illetve a lereszelt fokhagymával. Fokozatosan hozzászórjuk a lisztet, lágy, de épp formázható masszát kell kapnunk.

 4. A masszából 8 laposabb fasírtot formázunk, és serpenyőben, kevés felhevített olajon átsütjük mindkét oldalukat. A félbevágott bucikban, salátalevelekkel és tetszőleges zöldségekkel rétegezve tálaljuk.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres sárgarépasavanyúság

Fűszeres sárgarépasavanyúság

Friss, zsenge sárgarépából fantasztikus savanyúság készíthető, ami salátákba, keleties ihletésű egytálételek, húsok, halak mellé kiváló.
Réparózsás pite

Réparózsás pite

Rengeteg répát lehet ezzel a módszerrel egy piteformába tuszkolni, nem mellesleg pedig a végeredmény finom és gyönyörű. A ráérős, hétvégi ebédek dísze lehet ez a zöldségbomba.
Fűszeres répatorta (gluténmentes)

Fűszeres répatorta (gluténmentes)

Gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják ezt a nagyon-nagyon egészséges répatortát, ami nem csak finom, de meglehetősen kiadós is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!