Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szedres-nektarinos omlós pite és vaníliás joghurthab

Adásban volt: 2015. szeptember 9.
A recepthez tartozó videó
Aranybarnásan omlós pite, illatozó gyümölcsös töltelékkel és savanykás, légies habbal, maga a megtestesült álom. Ha elkészítjük, igazán büszkék lehetünk magunkra: ma is nagyot alkottunk!
2015. szeptember 9.

Hozzávalók

  • Szedres-nektarinos omlós pite tészta:
  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg hideg vaj
  • 1,5 dl jeges víz
  • 1 púpos tk só
  • töltelék:
  • 1 db zöldalma
  • 1kg nektarin
  • 25 dkg szeder
  • 15 dkg nádcukor
  • 4 dkg keményítő
  • 1 citrom leve
  • Vaníliás joghurthab:
  • 30 dkg görög joghurt
  • 1 ek méz
  • 1 db vaníliarúd
  • 2,5 dl 30%-os habtejszín

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a sóval és belereszeljük a hideg vajat. Majd gyors mozdulatokkal összedörzsöljük a vajat a liszttel úgy, hogy a végeredmény egy durva szemcsés morzsalék legyen.
Fokozatosan hozzá adagoljuk a jeges vizet, egészen addig, míg a tészta egy tömbbe össze nem áll. Az egészet frissentartó fóliába csavarjuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A nektarint kimagozzuk és hámozás nélkül felkockázzuk, majd összeöntjük egy tálban a szederrel és a felkockázott zöldalmával. A gyümölcsöket megszórjuk a nádcukorral, a keményítővel és meglocsoljuk a citrom levével.

A kihűlt tésztából egy kis darabot levágunk és félretesszük, majd egy lisztezett deszkán az egészet kinyújtjuk egy nagy korong formává. Lényeg, hogy a tészta nagyjából 5 centivel szélesebb legyen, mint a forma.
A sodrófára feltekerve, könnyedén áttehetjük a tésztát a formába, majd szépen bele is nyomkodjuk.
Beleöntjük a gyümölcsöket, a tészta szélét pedig feltekergetjük.
A korábban félretett tészta darabkát kinyújtjuk és csíkokat vágunk i belőle, amivel a pite tetjét berácsozzuk. Vagy a kinyújtott tésztából különböző formákat szúrunk ki és ezekkel díszítjük a sütemény tetejét.

200 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük.

A joghurthabhoz a görög joghurtot egy kézi habverővel csomómentesre kikeverjük. Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot és ezt már óvatosan keverjük a joghurtba.

A szobahőmérsékletűre hűlt pitét joghurthabbal tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Zöldcitromos, krémes pite

Zöldcitromos, krémes pite

Ez a krémes, savanykás, zöldcitromos pite igazi enyhülést hozhat a forró nyári napokon.
Fűszeres egreses omlós pite

Fűszeres egreses omlós pite

A frissítő, édes és savanykás egreses pite, a legjobb választás a ráérősebb, nyári napokra.
Olasz cseresznyés pite

Olasz cseresznyés pite

Könnyű cseresznyés pite, ami a nagy nyári melegben egy jéghideg gyümölcsleves után második fogás is lehet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!