Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szedres-nektarinos omlós pite és vaníliás joghurthab

Adásban volt: 2015. szeptember 9.
A recepthez tartozó videó
Aranybarnásan omlós pite, illatozó gyümölcsös töltelékkel és savanykás, légies habbal, maga a megtestesült álom. Ha elkészítjük, igazán büszkék lehetünk magunkra: ma is nagyot alkottunk!
2015. szeptember 9.

Hozzávalók

  • Szedres-nektarinos omlós pite tészta:
  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg hideg vaj
  • 1,5 dl jeges víz
  • 1 púpos tk só
  • töltelék:
  • 1 db zöldalma
  • 1kg nektarin
  • 25 dkg szeder
  • 15 dkg nádcukor
  • 4 dkg keményítő
  • 1 citrom leve
  • Vaníliás joghurthab:
  • 30 dkg görög joghurt
  • 1 ek méz
  • 1 db vaníliarúd
  • 2,5 dl 30%-os habtejszín

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a sóval és belereszeljük a hideg vajat. Majd gyors mozdulatokkal összedörzsöljük a vajat a liszttel úgy, hogy a végeredmény egy durva szemcsés morzsalék legyen.
Fokozatosan hozzá adagoljuk a jeges vizet, egészen addig, míg a tészta egy tömbbe össze nem áll. Az egészet frissentartó fóliába csavarjuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A nektarint kimagozzuk és hámozás nélkül felkockázzuk, majd összeöntjük egy tálban a szederrel és a felkockázott zöldalmával. A gyümölcsöket megszórjuk a nádcukorral, a keményítővel és meglocsoljuk a citrom levével.

A kihűlt tésztából egy kis darabot levágunk és félretesszük, majd egy lisztezett deszkán az egészet kinyújtjuk egy nagy korong formává. Lényeg, hogy a tészta nagyjából 5 centivel szélesebb legyen, mint a forma.
A sodrófára feltekerve, könnyedén áttehetjük a tésztát a formába, majd szépen bele is nyomkodjuk.
Beleöntjük a gyümölcsöket, a tészta szélét pedig feltekergetjük.
A korábban félretett tészta darabkát kinyújtjuk és csíkokat vágunk i belőle, amivel a pite tetjét berácsozzuk. Vagy a kinyújtott tésztából különböző formákat szúrunk ki és ezekkel díszítjük a sütemény tetejét.

200 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük.

A joghurthabhoz a görög joghurtot egy kézi habverővel csomómentesre kikeverjük. Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot és ezt már óvatosan keverjük a joghurtba.

A szobahőmérsékletűre hűlt pitét joghurthabbal tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Zöldcitromos, krémes pite

Zöldcitromos, krémes pite

Ez a krémes, savanykás, zöldcitromos pite igazi enyhülést hozhat a forró nyári napokon.
Fűszeres egreses omlós pite

Fűszeres egreses omlós pite

A frissítő, édes és savanykás egreses pite, a legjobb választás a ráérősebb, nyári napokra.
Olasz cseresznyés pite

Olasz cseresznyés pite

Könnyű cseresznyés pite, ami a nagy nyári melegben egy jéghideg gyümölcsleves után második fogás is lehet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?