Szedres-nektarinos omlós pite és vaníliás joghurthab

Hozzávalók
- Szedres-nektarinos omlós pite tészta:
- 45 dkg liszt
- 30 dkg hideg vaj
- 1,5 dl jeges víz
- 1 púpos tk só
- töltelék:
- 1 db zöldalma
- 1kg nektarin
- 25 dkg szeder
- 15 dkg nádcukor
- 4 dkg keményítő
- 1 citrom leve
- Vaníliás joghurthab:
- 30 dkg görög joghurt
- 1 ek méz
- 1 db vaníliarúd
- 2,5 dl 30%-os habtejszín
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a sóval és belereszeljük a hideg vajat. Majd gyors mozdulatokkal összedörzsöljük a vajat a liszttel úgy, hogy a végeredmény egy durva szemcsés morzsalék legyen.
Fokozatosan hozzá adagoljuk a jeges vizet, egészen addig, míg a tészta egy tömbbe össze nem áll. Az egészet frissentartó fóliába csavarjuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A nektarint kimagozzuk és hámozás nélkül felkockázzuk, majd összeöntjük egy tálban a szederrel és a felkockázott zöldalmával. A gyümölcsöket megszórjuk a nádcukorral, a keményítővel és meglocsoljuk a citrom levével.
A kihűlt tésztából egy kis darabot levágunk és félretesszük, majd egy lisztezett deszkán az egészet kinyújtjuk egy nagy korong formává. Lényeg, hogy a tészta nagyjából 5 centivel szélesebb legyen, mint a forma.
A sodrófára feltekerve, könnyedén áttehetjük a tésztát a formába, majd szépen bele is nyomkodjuk.
Beleöntjük a gyümölcsöket, a tészta szélét pedig feltekergetjük.
A korábban félretett tészta darabkát kinyújtjuk és csíkokat vágunk i belőle, amivel a pite tetjét berácsozzuk. Vagy a kinyújtott tésztából különböző formákat szúrunk ki és ezekkel díszítjük a sütemény tetejét.
200 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük.
A joghurthabhoz a görög joghurtot egy kézi habverővel csomómentesre kikeverjük. Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot és ezt már óvatosan keverjük a joghurtba.
A szobahőmérsékletűre hűlt pitét joghurthabbal tálaljuk.
