
Szedres-mézes TÚRÓ RUDI torta
Hozzávalók
- 600g morzsás túró
- 200g natúr joghurt
- 200g krémméz
- 10 lapzselatin
- 1/2 citrom héja és a pár csepp citromlé
- 1 rúd vanília
- 150g minimum 65% kakaótartalmú csoki
- 300g szeder
Elkészítés
A mi generációnk szüleinek még azt tanították, hogy a tej az erő, egészség, és a tejtermékekkel készült élelmiszerek jót tesznek a gyerekeknek, függetlenül attól, mi minden káros anyaggal turbózzák. Így lett a túrórudi is egy meg nem érdemelt piedesztálra emelve, pedig tele van cukorral és adalékanyaggal – mindennek mondható, csak egészségesnek nem. A legtöbb szülő azonban még mindig abban a hiszemben veszi és adja a gyerekének kilószámra a “hungarikumot”, hogy ezzel jót tesz. Ennek az ellenkezője igaz.
Ha már az íztől teljesen függő lett a gyerek/szülő, ezzel együtt egy felelősségteljesebb üzemmódba kíván kapcsolni a család, akkor sem kell lemondani róla. A lenti nyalánkság megidézi a szeretett aromákat, 10 perc alatt elkészül, nem kell hozzá sem sütni, sem főzni tudni, cukor helyett mézet tartalmaz, adalékok nincsenek benne, ráadásul annak dacára, hogy torta, tésztamentes, így még egy fogyókúrába is beleférhet. Amit pedig a zselatinról tudni érdemes: lapot vegyünk, semmiképpen ne port!!! A lapzselatin az tiszta állati eredetű hozzávaló: többnyire ló, szarvasmarha és sertés kötőszövetéből kivont kollagénből készül. Ez az anyag tartja össze a kocsonyát is. Természetes, ráadásnak egészséges: jó hatással van az ízületekre, építi a porcokat.
A zselatint laponként szétszedem és puhulásig hideg vízbe áztatom, majd a vizet leöntöm róla, kifacsarom, és folyamatos keverés mellett fél deci lobogó vizet ráöntve csomómentesen feloldom. A túró, a joghurt, a méz és a feloldott zselatin felét robotgépben lepürésítem, és egy 23 centis kapcsos tortaformába öntöm. A maradék túrót, joghurtot, zselatint, mézet, a szeder felét, a vanília kikapart magját, a citromhéjat és citromlevet a csoki kétharmadának kockákra tört darabjaival beleteszem a robotgépbe, és szintén alaposan összedolgozom. A lila masszát a fehérhez öntöm a tortaformába, és egy spatulával laza mozdulatokkal úgy forgatom össze a kettőt, hogy csíkos maradjon. A széleket letisztázom. A tortát aztán hűtőbe teszem, és legalább 3-4 órán át hűtöm. Amikor a süti megkötött, elosztom rajta a szeder másik felét, és zöldséghámozóval ráforgácsolom a maradék csokit.
