
Szedres galette
Hozzávalók
- 12 dkg liszt
- 1/2 tk cukor
- só
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- Töltelék:
- 25 dkg gyümölcs - pl.: szeder, őszibarack, szilva
- 1 nagy csipet fahéj
- 1 nagy csipet őrölt gyömbér
- 1 nagy csipet szegfűszeg
- 1 teáskanál cukor
- 1 dkg vaj
Elkészítés
A tésztát érdemes robotgéppel összeállítani: a lisztet és a cukrot beletesszük egy késes aprítóba, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, majd a gépet néhányszor elindítva összekeverjük az anyagokat.
Hozzáadjuk a tojást és a csipet sót, elindítjuk még néhány másodpercre a gépet, és a tészta készen is van. Folpackba csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben.
Amikor lehűlt, lisztezett deszkán egy milliméter vastag kört nyújtunk belőle, a szélén néhány centis sávot szabadon hagyva rápakoljuk a gyümölcsdarabokat.
Megszórjuk őket egy kevés cukorral vagy bármilyen édesítőszerrel, a fűszerekkel, rakunk rá 2-3 darabka vajat, majd a tészta üresen maradt részét felhajtogatjuk a gyümölcsökre.
Ezután 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük a süteményt.
